NL | EN

RESTAURATIE & CONSERVATIE

Een kunstwerk gemaakt met liefde en vakmanschap, verdient het om met groot respect te worden behandeld. U kan daarvoor bij ons terecht. Wij geven u naast het noodzakelijke onderhoud van uw kunstwerken, ook een meerwaarde door een zorgzame restauratie. Onze missie is de zorg en waardering voor objecten uit het verleden. Restauratie met respect voor de schoonheid ons erfgoed, die ambachtslui en kunstenaars ons nalieten. 

Wat doen wij ? Restauraties van kunstvoorwerpen op diverse dragers. Zoals het reinigen, verwijderen van vuil, vergeelde vernislagen, oude verkleurde retouches, impregneren, bedoekingen. Het dichten van gaten en scheuren door draden terug te verbinden, aanbrengen van nieuwe spanranden, marouflages, doublures. We hebben veel ervaring met het herstellen van barsten aan plaasteren ornamenten op kaders, invullen van lacunes, retoucheren en uitvoeren van plaatselijke herstellingen aan omlijstingen. We behandelen brand en waterschade aan kunstobjecten, houtworm, desinfectering van schimmelaantastingen. We fixeren loskomende verflagen op ikonen, terracotta en gipsen beelden. We herstellen en/of leggen bladgoud op allerhande kunstobjecten, lijsten, ...

Het herstellen van zowel schilderijen als beelden is onze hoofdactiviteit. Wij restaureren steeds met respect voor het oorspronkelijk karakter, de authenticiteit van het kunstwerk. Reinig als amateur a.u.b. zelf niet uw schilderijen, bv. met brood en/of ajuin, aardappels, want je beschadigd alleen je kunstwerk. Laat dit werk over aan de specialist. Restauratie is niet steeds duur, vraag gerust vrijblijvend een prijsindicatie.  Geen kunstwerk is gelijk, iedere schade is anders. Daarom is het moeilijk een vast tarief toe te passen. Na het toesturen van foto’s en formaat kunnen wij een raming van de kosten opmaken. Het best is wel dat het kunstwerk naar het atelier wordt gebracht, waar het beter kan onderzocht worden, zodat de kostprijs beter kan worden berekend. Wij kunnen dan ook in vertrouwen en overleg tot een prijsafspraak komen, vrijblijvend. Het fabeltje dat kunst experts steeds duur zijn, wil KERAT uit de wereld helpen. Download hier film fragment van bezoek aan het atelier van een top restaurateurOp VTM was er dit heel fijn TV-moment: instructief, en met veel humor. Download Flyer  Het restaureren van schilderijen en beelden is meer dan een nieuw likje verf op de juiste plaats aanbrengen. De behandeling van kaders en beelden tegen schadelijke insecten doen we d.m.v. het verlagen van het zuurstofgehalte (%) in deze luchtdichte verpakking. Anoxie of de lage- zuurstofmethode is een niet-toxische behandelingsmethode van aangetaste objecten.

Op aanvraag maken we occasioneel ook een schilderij in opdracht en op maat van de klant. We werken volgens het aloude vakmanschap met de klassieke en moderne verftechnieken. Reconstructies van gestolen en/of verloren gegane kunstwerken en speciale opdrachten, daar zeggen we geen nee, tegen. We hebben veel referenties bij verenigingen, schuttersgilden, bankinstellingen, maar tevens bij individuele opdrachtgevers. Onze schilderijen worden met met métier, met grote passie en hart en ziel geschilderd met kwaliteitsvolle en stabiele historische pigmenten. Ziehier een publiek voorbeeld van een reconstructie van verdwenen beeld en schilderij 'Kunst op maat'. Download hier dit WTV nieuws - item waarbij een voorbeeld van onze werkzaamheden die we uitvoerden voor het museum in het kasteel Ravenhof. Het mysterie van een bijzonder schilderij, genoemd ''gestolen maandag' fragment van uitzending op Tv-één iedereen beroemd.

KUNST RESTAURATIE EXPERTISE TAXATIE.

" Waarom is een kunstwerk waardevol " ? Kan Kunst je leven verrijken ?  Frederik Cnockaert geeft u graag deskundig advies. Een eerste richting gevende consultatie is steeds vrijblijvend, indien u zelf langskomt. Elk restauratieproject vereist telkens een eigen aanpak, die steeds in overleg met de klant wordt bepaald. Door onze specifieke ervaring in restauratie technieken en onze grondige materialen kennis geven we een vakkundig en goed overwogen antwoord op je vragen rond kunstwerken. Indien nodig roepen we de ondersteuning in van externe laboratoria om tot een verantwoorde oplossing te komen voor specifieke problemen. Omwille van deze troeven voert Kerat ook regelmatig expertises uit voor de verzekeringsmaatschappijen. De kunst- en cultuurwereld is complex, maar Frederik heeft een kennersoog en neus voor de echte kunsten. Zijn bedrijf Kerat bvba voldoet ook aan de wettelijke, erkende voorschriften om als gerechtsdeskundige op te treden voor kunstexpertises. Kerat is recentelijk nog opgetreden als de kunst expert restaurator voor het TV programma "Rijker dan je denkt " op vtm,  een heel fijn TV-moment: instructief, en met veel humor. bij de madammen over de Mona Lisa en ook in de serie " topservice " op TV één. " Topservice en beluister dit audio fragment de goede restaurateur op radio 1.  Download Flyer

VOORDRACHT 'ACHTER DE SCHERMEN VAN DE KUNST !

Kunst kan ontroeren, beroeren en vervoeren...Frederik is de expert in het ontsluieren van de geheimen achter een kunstwerk...Laat je verwonderd raken door de passie die Frederik de atelier verantwoordelijke van kerat uitstraalt ! Verenigingen, bedrijven en scholen kunnen bij Frederik Cnockaert  een voordracht over 'Kunst en kitsch' boeken. Deze is doorspekt met satire en veel beeldmateriaal. Op een  'sappige wijze' vertelt hij over het verschil 'tussen echt en vals'. Tijdens zijn causerie's toont hij voorbeelden uit de praktijk en geeft u handige tips geven om o.a. onheil te voorkomen bij u eigen kunst collectie ! Beluister hier enkele Audio-opname van een causerie tussen Frederik en Kim de Brie live op radio 2, 'kunst' met een vleugje humor over het beeld 'Poseidon' of over James Ensor, bij de madammen over de Mona Lisa van Da Vinci. Op Radio 1 reportage Kunst maakt mij gelukkig  de restaurateur en wat met de musea. De inhoud en duurtijd variëreert naargelang de wensen van de aanvrager. Na afloop kan hij de kunstwerken bespreken, die aanwezigen meebrengen. Frederik deelt zeer graag zijn passie voor de wonderbaarlijke wereld van kunst en antiek en dat met iedereen.bekijk hier als voorbeeld uitzending een heel fijn TV-moment: instructief, en met veel humor. Download hier de Flyer  en  “Rijker dan je denkt” , mp4 audio download ! De kostprijs voor een voor-of namiddag of avond lezing is vooraf te bespreken, het hangt af van de gewenste lezing en afstand van verplaatsing.

AANBOD RONDLEIDINGEN VOOR GROEPEN.

Ben je op zoek naar een leuke activiteit voor uw vriendengroep? Dan heb ik een leuk voorstel ! Kom backstage binnen kijken in een professioneel kunst restauratie atelier ! Je ziet hoe een 'kunstrestaurateur' werkt en leeft. De Kunstrestaurator Frederik vertelt in zijn habitat voluit en met grote bezieling over zijn grote passie. Je krijgt een unieke blik achter de schermen van zijn 19-eeuwse vierkantshoeve . De rode draad of het verbindend element op deze stek, is het ' groot hart' voor schoonheid die er heerst. Welkom op afspraak zowel s’ avonds als in het weekend en op feestdagen. De tijdsduur voor de gegidste rondgang is ca. 1 tot 2 uur, naargelang gewenst ! Je kan je er genieten van zijn restauratie kliniek, de tuin, vijvers en de bijzondere architecturale folies. Een bezoek aan het 'kunsthuis Cnockaert' is een unieke belevenis. De kostprijs is 8 € p.p. Bezoek kan het hele jaar door met gids ( bij kleine groep min. groepstarief  80 € + btw). Reservatie info@kerat.be Beluister hier bij wijze van inleiding enkele audio fragmenten van radio 1 bij hun bezoek onlangs de kunstrestaurateur kunst is - Musea -  video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat.-  Tv één Topservice -  Op VTM was er een heel fijn TV-moment: instructief, en met veel humor. en gestolen maandag fragment op uitzending op Tv-één in iedereen beroemd. en privé interieur famlie Cnockaert  . Download hier de  Flyer met meer uitleg. “Rijker dan je denkt”, mp4 opname..