NL | EN

RESTAURATIE & CONSERVATIE

Een kunstwerk gemaakt met liefde en vakmanschap, verdient het om met groot respect te worden behandeld. U kan daarvoor bij ons terecht. Wij geven u naast het noodzakelijke onderhoud van uw kunstwerken, ook een meerwaarde door een zorgzame restauratie. Onze missie is de zorg en waardering voor objecten uit het verleden. Restauratie met respect voor de schoonheid ons erfgoed, die ambachtslui en kunstenaars ons nalieten. 

Wat doen wij ? Reiniging van kunstvoorwerpen op diverse dragers, verwijderen van vuil, vergeelde vernislagen, oude verkleurde retouches, impregneren, bedoekingen, dichten van gaten en scheuren door draden terug te verbinden, aanbrengen van nieuwe spanranden en of marouflages, doublures, herstellen van barsten aan plaasteren ornamenten, invullen van lacunes, bladgoud leggen, retoucheren en uitvoeren van plaatselijke herstellingen aan de kunstwerken. We hebben veel ervaring in het behandelen van waterschade aan kunstobjecten. We behandelen houtworm, desinfecteren schimmelaantasting, fixeren loskomende verf op ikonen, herstellen terracotta en gipsen beelden, conserveren van bladgoud bij lijsten, renovaties aan kaders ,... Wij hebben veel ervaring in het conserveren en herstellen van zowel schilderijen als beelden. Wij restaureren steeds met groot respect voor het oorspronkelijk karakter van het kunstwerk. Reinig als amateur zelf niet uw schilderijen, en zeker niet  met brood en aardappels, want je beschadigd je kunstwerk daarmee. Laat het over aan de specialist. Restauratie is niet steeds duur, vraag gerust vrijblijvend een prijsindicatieGeen kunstwerk is gelijk, iedere schade is anders. Daarom is het moeilijk een vast tarief toe te passen. Na het toesturen van foto’s en formaat kunnen wij een raming van de kosten opmaken. Als een kunstwerk naar het atelier wordt gebracht kan het beter onderzocht worden en een kostprijs scherper worden berekend. Wij kunnen dan ook in overleg tot een prijsafspraak komen, dit alles vrijblijvend. Het fabeltje dat kunst experts duur zijn, wil KERAT uit de wereld helpen. Download hier film fragmentOp VTM was er dit heel fijn TV-moment: instructief, en met veel humor. Download Flyer  Het restaureren van schilderijen en beelden is meer dan een nieuw likje verf op de juiste plaats aanbrengen. De behandeling van kaders en beelden tegen schadelijke insecten doen we d.m.v. het verlagen van het zuurstofgehalte (%) in deze luchtdichte verpakking. Anoxie of de lage- zuurstofmethode is een niet-toxische behandelingsmethode van aangetaste objecten.

Op aanvraag maken we occasioneel ook schilderijen in opdracht op maat van de klant. We werken volgens het aloude vakmanschap met de klassieke verftechnieken. Wij kunnen reconstructies maken van gestolen en/of verloren gegane kunstwerken. We werken graag aan speciale opdrachten, hebben referenties bij verenigingen zoals schuttersgilden, bankinstellingen, maar tevens individuele opdrachtgevers. Onze schilderijen worden met met métier, met grote passie en hart en ziel geschilderd. Kunstatelier Kerat werkt steeds met kwaliteitsvolle en stabiele historische pigmenten. Ziehier een publiek voorbeeld van een reconstructie van verdwenen beeld en schilderij 'Kunst op maat'. Download hier dit WTV nieuws - item waarbij een voorbeeld van onze werkzaamheden die we uitvoerden voor het museum in het kasteel Ravenhof. Het mysterie van de bijzondere wandschildering, genoemd ''gestolen maandag' fragment van uitzending op Tv-één iedereen beroemd.

KUNST EXPERTISE 

"Wat is kunst waard ?" of beter "Waarom is een specifiek kunstwerk 'een prijs' waard?". Frederik Cnockaert geeft u graag deskundig advies. Een eerste richting gevende consultatie is steeds gratis en vrijblijvend indien u zelf langskomt. Elk restauratieproject vereist telkens een eigen aanpak, die steeds in overleg met de klant wordt bepaald. Door onze specifieke ervaring in restauratie technieken en onze grondige materialen kennis geven we een vakkundig en goed overwogen antwoord op je vragen rond kunstwerken. Indien nodig roepen we de ondersteuning in van externe laboratoria om tot een verantwoorde oplossing te komen voor specifieke problemen. Omwille van deze troeven voert Kerat ook regelmatig expertises uit voor de verzekeringsmaatschappijen. De kunst- en cultuurwereld is complex, maar Frederik heeft een kennersoog en neus voor de echte kunsten. Zijn bedrijf Kerat bvba voldoet ook aan de wettelijke en erkende voorschriften om als gerechtsdeskundige op te treden voor kunstexpertises. Wij zijn recent ook opgetreden als de kunst expert restaurator voor het TV programma "Rijker dan je denkt " op vtm,  een heel fijn TV-moment: instructief, en met veel humor. bij de madammen over de Mona Lisa en ook in de serie " topservice " op TV één. " Topservice en beluister dit audio fragment de goede restaurateur op radio 1.  Download Flyer

GROEPSAANBOD KUNST LEZINGEN 

Gepassioneerd door kunst en vakmanschap ? Op aanvraag kun je genieten van de weergaloze wedervaringen van Frederik Cnockaert. Hij gidst u op zijn eigen 'sappige wijze' doorheen de zijn wereld van Kunst . Hij is specialist in het herkennen van meestervervalsers, toont ons ook voorbeelden van echte versus  valse kunst. “Als ik de vernis van een 17e-eeuws schilderij afhaal, dan ruík ik echt de 17e eeuw. Die vernis heeft de verf helemaal opgesloten, zeker op een schilderij,  dat bijna volledig werd overgeschilderd. Het is een zeer spannend Monnikenwerk.” Frederik zal u handige tips geven om o.a. onheil te voorkomen bij u eigen kunst collectie ! Beluister hier enkele Audio-opname van een causerie tussen Frederik en Kim de Brie live op radio 2, 'kunst' met een vleugje humor over het beeld 'Poseidon' of over James Ensor, bij de madammen over de Mona Lisa van Da Vinci. Verder was ik onlangs op Radio 1 met reportage over Kunst maakt mij gelukkig  de restaurateur en wat met de musea. De inhoud en duurtijd van de zijn vertelsels variëren naargelang de wensen van de groep. Na afloop kan hij tevens kunstwerken werken bespreken, die aanwezigen mogen meebrengen. Frederik deelt zeer graag zijn passie met iedereen, kunst mag iets losmaken bij de bezoeker en hem verbinden tot iets positiefs..bekijk hier als voorbeeld uitzending een heel fijn TV-moment: instructief, en met veel humor. Download hier de Flyer  en  “Rijker dan je denkt” , mp4 audio download ! De prijs voor een voor of namiddag of avond lezing is 275 €.

GROEPSAANBOD RONDLEIDINGEN

Op zoek naar een leuke activiteit voor uw groep? Wil je eens binnenkijken backstage in een professioneel kunstrestauratie atelier  !  Hartelijk welkom bij ons. Wat houdt een bezoek aan ons Kunst en restauratie atelier in ? Je ziet hoe een 'kunstrestaurateur' leeft in zijn privé maar ook op zijn werkatelier zie je alles? De Kunst hersteller Frederik vertelt met grote bezieling over zijn grote passie. Je krijgt daarbij een unieke blik achter de schermen van zijn 19-eeuwse woonhoeve en atelier. De rode draad, het verbindend element op deze stek, is het hart voor schoonheid die er heerst. "Je leert schoonheid herkennen, dit kan je wereldbeeld veranderen." Welkom op afspraak zowel s’ avonds als in het weekend en op feestdagen. De tijdsduur voor de gegidste rondgang is ca. 2 uur, maar kan korter of langer indien gewenst ! Je kan je ook genieten van de tuin, vijvers en de bijzondere architecturale folies en na afloop krijg je een uniek kleurrijk geschenkje. Een bezoek aan het 'kunsthuis Cnockaert' is een unieke belevenis. De kostprijs is 7 € p.p, met min. groepstarief is 100 €. Beluister hier bij wijze van inleiding enkele audio fragmenten van radio 1 bij hun bezoek de kunstrestaurateur kunst is - Musea -  video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat.-  Tv één Topservice -  Op VTM was er een heel fijn TV-moment: instructief, en met veel humor. en gestolen maandag fragment op uitzending op Tv-één in iedereen beroemd. en privé interieur famlie Cnockaert  . Download hier de  Flyer met meer uitleg. “Rijker dan je denkt”, mp4 opname..