NL | EN

Kerat in woord & beeld

De 'eerste' zondag van de maand is er opendeurdag in ons atelier, mits afspraak.

Wij heten u alle dagen welkom in ons atelier op afspraak, op zondag niet tenzij de 1ste zondag van de maand. Stuur ons liefst wel vooraf enkele foto's van het werk die je wil meebrengen, zodat we ons wat kunnen voorbereiden. Een herstelkost, prijsindicatie volgt na een eerste onderzoek in ons atelier. Er volgt vrijblijvend een kostprijsberekening. Een goede restauratie geeft steeds een meerwaarde aan uw kunstwerk. Mail gerust naar info@kerat.be of gsm 0495513387. DOWNLOAD FOLDER  Download Flyer

Restauratie Maria beeld uit de kerk van Dompierre Sur Helpe (Frankrijk).

Herstelling van een bijzonder polychroom Maria beeld uit de Onze Lieve Vrouw kerk van Dompierre. Dit waardevol beeld kreeg terug zijn originele glorieuze  kleurenpracht. De blauwe mantel van deze Madonna werd blootgelegd tijdens de delicate reiniging en werd bijgeretoucheerd. De kleuren symboliseren duurzaamheid, trouw en standvastigheid en herinneren ons aan de rol van de onbevlekte Maagd als Koningin van de hemel. Niettegenstaande de vele schades slaagden we erin de charmes van het authentieke te behouden. De kleuren werden terug in hun oude glorie met een zuivere naturel te voorschijn getoverd. De samenhang van tinten en de warme uitstraling van de polychromie werden door onze verfijnde handen volledig hersteld. 

Restauratie van St. Barbara beeldhouwwerk uit de kerk van Blaton.

Renovatie van een beeld in gips Sint Barbara voor de kerk van Bernissart. De mijnwerkers en brandweerlieden kwamen speciaal voor de gelegenheid om de terugkeer van hun patroonheilige te vieren. Het plaasteren beeld van Barbara is kleurrijk gepolychromeerd. Haar hand was volledig afgebroken en in verschillende stukken. De hand terug verlijmd en vervolledigd met gips. De afgebroken stukken werden bijgemaakt en gepolychromeerd. De polychromie werd gereinigd en geretoucheerd en voorzien van een beschermlaag. Ik ben trots dat ik met mijn werk een steentje kan bijdragen tot de instandhouding van ons waardevol patrimonium.

Restauratie van een schitterende Han Vaas in terracotta aardewerk

We mochten onlangs een vaas in Terracotta uit de Han Dynastie restaureren. Het is een handbeschilderde pot uit klei en zand van delicate kwaliteit uit de 'Han dynastie' (206 B.C.E.- 220 A.D C.E.) Deze handbeschilderde pot uit klei en zand heeft een taxatierapport TL test, certificaat thermoluminescence analyse, oxford authentication Ltd., kunstexpertise van Kotalla Laboratory. Deze schatten de vaas op 2500 jaar oud. Reden genoeg om deze vaas bij atelier kerat terug in orde te laten brengen. Het was leuk puzzelwerk en mits wat geduld lukte het aardig, gelukkig waren alle scherven door de poetsvrouw mooi bewaard in een zak. Deze prachtige vaas schittert nu terug voor de volgende generaties.

Restauratie van belangrijk 16de-eeuws top schilderij voor het Maagdenhuis Museum.

Dit schilderij van Jacob de Backer toont een Bijbels tafereel waarbij Jezus de kinderen tot hem laat komen: ’Laat de kinderen bij me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij.’ (Mc,10, 13-16). Die thematiek sluit nauw aan bij de instellingen van het Maagdenhuis. Dit Zuid-Nederlands maniëristisch schilderij bezit een fenomenaal mooi coloriet. Het is ook zowaar het enige schilderij ter wereld waar Christus een roze mantel draagt. Dit schilderij komt uit de kunstcollectie van het ocmw museum te Antwerpen. Je vind er schilderijen uit de 15e tot en met de 17e eeuw, met werk van Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Anton van Dyck,...

Miraculeus beeldje van Onze-Lieve-Vrouw uit kapel Kerselare Edelare.

Frederik Cnockaert heeft de kopie van het waardevolle O-L-V beeld  mogen polychromeren. Dit beeldje van Maria werd vroeger in een kersenboom geplaatst en verschillende wonderen zijn voorgevallen. Dit beeldhouwwerk is een belangrijke getuige van de eeuwenlange Maria devotie in dit bedevaartsoord. De originele sculptuur is gotisch en wordt bewaard in een kluis. We zien de gracieuze Moeder die haar liggend kindje "Jezus" vasthoudt, dat in een doek gewikkeld is. Dit uniek beeld, vervangt het zeldzame reliek dat vereerd wordt als 'wonderlijk'. Dit omdat de kapel afbrandde en als bij wonder bleef het beeld bewaard. Deze kleurrijke replica kan bewonderd wordt bij speciale gelegenheden geëxposeerd in de kapel.Onze Lieve Vrouwe kerk is een modernistische betonnen gebouw die verrees nadat de oude kapel is verbrand.

Restauratie van een waardevol 18de eeuws houten beeld uit kerk Wihéries.

Een lindehouten beeld van Sint Eligius is tijdens de processie van een stoetwagen gevallen. Er waren zware breuken ter hoogte van de mantel en de handen. De drager en de polychromie waren tevens in een slechte staat. De ‘man met de hamer’ Eligius van Noyon is populair bij o.a. de land- en tuinbouwers. Dit polychroom standbeeld van Sint Elooi is de beschermheilige van de slotenmakers,smeden,metaalbewerkers,elektriciens, informatici, garagehouders, paardenhandelaren en dierenartsen. Wij zijn blij dat we met ons vak een steentje kunnen bijdragen tot de instandhouding van ons waardevol patrimonium. . Dit beeld in ons huis hebben ter herstelling was een hele eer !

VTM televisie bezocht kunst restauratie expert Frederik Cnockaert "Rijker Dan Je Denkt" .

Staf coppens kwam met VTM televisie 'in de kijker' naar ons kunstatelier met een schilderij van Andreas Schelfhout. Een winterlandschap met schaatsers op het ijs, waarbij een schaatser in felgroen werd bijgeschilderd door overgrootvader. Frederik slaagde erin om deze fout weg te nemen en zo de waarde van het werk terug op te krikken. Er is kennis en ervaring nodig om op het juiste moment de werking van oplosmiddel te gebruiken bij de behandeling. verwondering, download vtm opname en  vervolg film mp4 fragment , download radio 1 audio fragment over de restaurateur en download wtv fragment , een fragment opname tuinen  “affaire conclue”  “the antiques roadshow” “bargain hunt” “antiques roadtrip” “salvage hunters” “stukken van mensen” 

Atelier Kerat restaureerde al de kunstwerken uit de Sint-Lambertus Kerk Parike (Brakel).

Ons atelier herstelde alle verwaarloosde schilderijen uit de St.-Lambertuskerk te Parike. Deze beschermde kerk kreeg subsidies van onroerend erfgoed, van de Vlaamse overheid voor deze renovatiewerken. De leiding gevende architecten van het Bureau Depotter Bressers uit Gent, en de subsidiërende Vlaamse overheden van onroerend erfgoed, het VIOE, waren vol lof over de geslaagde kunst restauratie werken. Ziehier in PDF formaat het bewijs Attest met proces verbaal van aanvaarding goede uitvoering der restauratie werken. 

Beelden en schilderijen in ere hersteld voor de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opneming kerk van Zutendaal.

Het prachtige kerkje Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemelopneming te Zutendaal, in het verre Limburg heeft een mooie restauratie gekregen. Kerat bvba was hoofdaannemer voor de restauratie van de schilderijen, beelden en de houten corpus cruxifix beeld met kruis. Jos roux was de leiding gevende architect en verklaarde dat de werken professioneel en correct werden gerestaureerd. Ziehier pdf met attest van goede uitvoering.

Restauratie van beeldengroep uit de Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën kapel de Wegom.

De sculptuur "lamentation' kan mij door zijn schoonheid, tot tranen bewegen. Dit beeldhouwwerk komt uit de Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën kapel de Wegom. Deze beeldengroep stelt de uitbeelding voor van de graflegging en maakt deel uit van de zevende statie tijdens de jaarlijkse ommegang te Wennik nabij Ninove. Maria klaagzang van Jezus, onze moeder van smarten. Deze oude sculptuur is een onderwerp in de christelijke kunst waarbij de Maagd Maria wordt afgebeeld die het dode lichaam van Jezus wiegt, meestal te vinden in sculpturen. Als zodanig is het een bijzondere vorm van de bewening van Christus, een scène uit de Passie van Christus gevonden in cycli van het leven van Christus. Wanneer Christus en de Maagd worden omringd door andere figuren uit het Nieuwe Testament, wordt het onderwerp een klaagzang genoemd.

19 de eeuwse kopie gekocht voor geboorte dochter, blijkt na restauratie een schilderij van bekende 17 de eeuwse meester te zijn.

In 1997 vond Frederik een beschadigd schilderij in een antiquariaat te Rijsel in 1999. De antiekhandelaar verkocht het werk als een 19de eeuwse kopie naar Poussin. Ik kocht het werk omdat het kwalitatief goed geschilderd was, maar slecht gerestaureerd. Ik noemde mijn pasgeboren dochter Helena toen naar de titel van de werk. De schaking van Helena, na de restauratie bleek dit schilderij, 300 jaar ouder dan gedacht. Helena Cnockaert nu 21 lentes jong, is blij met de erfenis van dit mythologisch tafereel. Ik mocht ermee gaan naar 'Stukken van Mensen' op Play4 maar het verhaal is te mooi en mijn ontdekking van de handtekening  'Eglon van der Neer' is de kers op de taart.  De kunstenaar wordt geprezen voor zijn typische lichtspel en er is niemand die satijn ooit beter schilderde Download hier krantenartikel uit de Standaard , en eigen tekst over de ontdekking van een meesterwerk..

Kunstdocumentaire op VRT Televisie serie 'topservice' over de bedrijfsleider van kerat bv.

De kunst herstellingen van Frederik werden live gefilmd door een vurige ‘compagnon de route van Tv1. Gewapend met penselen, pigmenten en wattenstaafjes gaf Frederik demonstraties van zijn kunde..’  Link naar Tv- opname VRT-één , Deel 1, deel 2,  deel 3,  deel 4. Daarna kwam er een radio1 reportage, download hier een audio-fragment Kunst is mijn leven , het is de rode draad doorheen mijn hele leven..  goede vakman restaurateur , Musea . video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat. Restaureren is hard werken en een combinatie van onderzoek, analyse, vakkennis en  artistieke feeling. https://www.linkedin.com/pulse/primo-interview-met-frederik-cnockaert-frederik-cnockaert 

Kunstatelier Kerat krijgt voor zijn vakmanschap erkenning met " Label master of Craftsmanship ".

Toveren met verf en met de realiteit achter de realiteit. Het oog verleiden, dat is wat kunstenaars 'pur sang' doen. In dit boek werden de vakmensen uitgekozen op basis van hun kennis en vaardigheid. Frederik Cnockaert geeft met zijn atelier reeds vele jaren een internationale positieve uitstraling aan zijn métier. Hij is niet te verlegen om een knipoog of een grapje te verwerken in zijn restauraties. Hij werkt met zijn Kunstatelier Kerat en aanhoudende passie steeds naar een kwalitatief top resultaat toe. Het kunstboek Manufactum is verkrijgbaar in 3 talen, download hier een fragment en Fragmentje bezoek .

Schilderij 'de gestolen Maandag' uit het kasteel Museum Ravenhof te Torhout.

We maakten een schilderij in opdracht van het stadsmuseum. Opdracht was om het verdwenen schilderij te vervangen. Het origineel schilderij is 40 jaar geleden verdwenen bij een inbraak. Het Museum had enkel een beschrijving dat de Jachtgodin Diana in een medaillon was geschilderd. De cel erfgoed vroeg mij om een mythologische godin van de aarde te schilderen met diadeem, boog, pijlkoker, windhond en maansikkel bekroning. De creatie mocht nieuw zijn, aangezien er geen foto voorbeeld was van het gestolen origineel ! Maar de nieuwe creatie moest kwa stijl en vormgeving perfect aansluiten bij de andere oude schilderijen. De gobelin tapijt imitatie schildering moest passen bij de originelen. We hebben wel een paar subtiele verzonnen anekdotes, zoals een knipoogje en een ekster in de hoek..Zo kan men zien dat dit doek 'de verloren Maandag' nieuw is. Dit schilderij kostte 4500 € incl. btw aan de stad. Download hier een deeltje van het radio2 interviewdownload hier de WTV film opnameTv-één iedereen beroemd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gestolen_maandag.

Pod cast met Frederik over de kunstrestauratie in kunstatelier Kerat op radio 1.

Frederik Cnockaert studeerde van 1990 tot 1992 in de kelders van het Museum voor Schone kunsten van Gent. Daarna restaureerde hij 2 jaar aan de Antwerpse historische musea en acht jaar voor de Brugse musea als restaurator. Hij werkte aan topwerken van René Magritte, Rubens, James Ensor, Renoir, Monet, Paul Delvaux. Restaureren is hard werken met de handen en hersenen, en dit in combinatie met kennis der chemische producten. Hoe je de oplosmiddelen moet mengen en hoe je deze bij het "reinigen" moet aanwenden. Frederik heeft kennis van pigmenten, bindmiddelen en vernissen. Klik hier om dit artikel te lezen.  of beluister dit audio fragment de goede restaurateur op radio 1.

We restaureerden een belangrijk Meulebeeks rouwbord van Adellijke familie de Lens.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170508_02871642 Het rouwblazoen van de adellijke familie ‘ de Lens’ prijkt terug in de Sint-Amanduskerk in Meulebeke. Het rouwbord, ook wel een Obiit genoemd, verwijst naar graaf Robert de Lens (1738-1818). Deze graaf verbleef sinds 1792 elke zomer in het voormalige kasteel van Meulebeke. Het wapenbord kunstwerk is nu terug in zijn oude glorie te bewonderen.

Bestel een creatie op maat bij een Vlaams kunstenaar ! Laat jezelf eens verwennen of je vrienden op een originele manier verrassen?

Wil je een kunstwerk op jouw maat? bv. een replica of een unieke creatie of een portret ? Dat kan ! Je kan jezelf verwennen en of vrienden en dit op een wel erg originele manier !  Frederik en zijn dochter Helena cnockaert maken occasioneel unieke kunst, schilderijen op basis van foto’s. Helena Cnockaert werkt vooral met textiele materialen. We kunnen personen en of dieren schilderen op verschillende formaten. Het kunstwerk word steeds geleverd met certificaat van echtheid.  Download hier de Flyer.  

 

We herstellen ook beschadigde lijsten, kaders en vergulde omlijstingen.

Lijsten en schilderij zijn één geheel ! Wij hebben veel ervaring in lijsten renovaties. We reinigen en herstellen en brengen de oorspronkelijke uitstraling van het kader zo goed als mogelijk in zijn authentieke toestand. De restauratie van een kader omvat meestal de volgende stappen: Reiniging van kader met aangepaste producten, restauratie, heropmaak, al dan niet met moule (bij herstelling van volledige hoek), aanbrengen slagmetaal of goud, in kleur zetten, patineren waar nodig (verouderingstechniek). 

Atelier Kerat mocht een schilderij creëren voor de wereldkampioen Sagan.

Frederik Cnockaert schilderde in opdracht het portret van de heroïsche wielrenner Peter Sagan. Deze legendarische fietser zit triomfantelijk in zijn regenboogtrui op een steigerende witte schimmel. De coureur werd komisch afgebeeld als een onoverwinnelijke legende te paard. 'Where legends conquer from horsie to wheelie' is een kunstwerk met klassiek métier en vakmanschap. Frederik creëert in dit werk zijn eigen realiteit. Zie powerpoint hier. De totale kostprijs voor dit schilderij in opdracht van KBK was 3700 € incl. btw. Indien je ook interesse hebt in een schilderij 'op maat' naar een eigen budget met idee (bv. rond thema dier/mens,...) Dan kan dit geschilderd worden, neem gerust contact mail info@kerat.be  

Kunstatelier Kerat kreeg de officiële erkenning certificatie als ‘ Erkend Ambachtelijk atelier ’.

Bij de nationale en internationale pers blijft ons hart voor erfgoed en ons vakmanschap niet onopgemerkt. Ons atelier werd in de kijker geplaatst en we kregen eindelijk de erkenning voor onze jarenlange continuïteit en inzet. D.m.v. een officiële certificatie als ‘Erkend Ambachtman met kwaliteitslabel’ door overheid FOD Economie België. De prijs is een beloning voor het respect die we besteden aan ons kunstpatrimonium. “Wie het kleine niet (be)geert, is het grote niet weert ! » (ancien proverbe flamand) . Beluister hier het audio fragment radio 1. en download hier focus tv film over ambacht.  FLYER

KERAT werd geïnterviewd als gastexpert voor het nieuwsprogramma ' Terzake '.

Frederik Cnockaert werd geïnterviewd in "Terzake" op de VRT- Canvas. Hij sprak over ons Vlaamse kunsterfgoed en het gebrek aan transparantie bij restauratie subsidies. Hij kaart hierbij de wantoestanden aan bij erfgoeddiensten en de vriendjespolitiek bij toewijzingen overheisdsopdrachten. Frederik vraagt naar eerlijke kansen bij prijsaanvragen en aanbestedingen door de overheid. beluister dit audio fragment de goede restaurateur  en een fragment van Ter zake op vrt

Het gerestaureerd Mariabeeld is terug in Lourdesgrot Vrijbos te Houthulst. “ Maria schittert nu terug zoals voorheen ”.

In het Rotsebos straalt het devotiebeeld van onze Lieve Vrouw van Lourdes, nu terug zoals 150 jaar geleden. De verflaag schilferde af door de schimmel aantasting en brandstichting. De originele kleuren, werden vrijgelegd, zoals het roosje op de voetjes van Maria die oorspronkelijke “oud roze” was. Dit beeld uit gebakken klei, ook wel terracotta genoemd, meet 97 cm en is vrij groot voor dit type beeld. Het 150  jaar oude beeld overleefde oorlogsgeweld, windstormen,..en heeft derhalve een grote historische waarde. Veel bedevaarders vertellen over de miraculeuze genezingen na hun bezoek aan deze oudste “Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes grot” uit ons land. 

Restauratie ruiterbeeld van Sint-Martinus van Tours Sint-Martinus kerkfabriek

Het eikenhouten, gepolychromeerde beeld van Sint-Martinus te paard met bedelaar dateert uit het begin van de achttiende eeuw. Het paard was gebroken aan zijn kop en zijn staart. Deze werden opnieuw bevestigd. De rechterhand van Sint-Martijn was beschadigd en het zwaard was verdwenen. Van de teugels waren enkel een paar overblijfsels te bespeuren. De linkerhand van de bedelaar was verdwenen en de kruk was ook gedeeltelijk weg. De polychromie werd gereinigd en geretoucheerd. Volgens de legende deelde hij zijn mantel met een bedelaar. Sint Maarten staat voor solidariteit en medemenselijkheid.

Kunstatelier Kerat werkte mee aan de redding van het waardevol kunst patrimonium in het kasteel d'Ursel te Hingene.

In opdracht van de provincie Antwerpen werd een replica geschilderd van de gestolen decoratieve marmers in 'rouge royal'. De nog aanwezige marmer werd hersteld, en de ontbrekende werden bijgeschilderd, geretoucheerd met lichtechte stabiele pigmenten gebonden in harsvernis. Marmer-imitatie op schouw, decoratie en restauratie in situ op een top locatie. audio fragment mp4. Download Flyer hier

T'is #nooittelaat om eens iets anders te doen in het leven. Zingen bijvoorbeeld.

In 'Studio Stan' draaide Stan Van Samang de rollen om en laat hij anderen zingen, zoals wij gewone mensen die graag eens uit de bol gaan en zingen."liefde voor muziek". We hebben ons ENORM geamuseerd in de Vtm studio tijdens het maken van een liedje voor Sagan, waar we ook een schilderij voor maakten. We zongen in het West-Vlaams en hebben daarvoor een eigen tekst geschreven op de klassieker "Laat de zon in je hart" én daar nog een stukje rap aan toegevoegd. Alleen was het niet zo goed gesteld met hun gevoel voor ritme waar we net iets té enthousiast waren. Maar gelukkig schoot "MC Stan" ons te hulp. Heel blij zijn we dat we  mochten uit de bol gaan en zingen op vtm televisie in Studio Stan ! #mooieverhalen #mooiemensen #zaligomtemaken

Deelname met een zelfgemaakt kunstwerk in het TV programma 'Kunstminnaar zoekt Kunstminnares'.

Ik heb me laten verleiden om mee te doen met het tv programma First Date blind date op tv één. Ik werd echter wel niet zo zorgvuldig gekoppeld als nochtans wel beloofd werd door het productiehuis. Het was dus geen match. Het was wel een leuke ervaring. Ik blijf dromen van een toffe compagnon de route, een soulmate, een levensgezel om iets moois mee op te bouwen. Ben gelukkig, maar een partner erbij zou het leuker kunnen zijn. Mijn dochter Helena gaat stilaan haar eigen weg op en mijn ex-vrouw heeft een andere lief...

Restauratie twee houten vergulde engel beelden uit de winterkapel St.-Christoffelkerk Evergem.

De als pendant gesculpteerde beelden zijn vrij groot (ca. 50 cm hoog) en dateren uit de vroege 19 de eeuw. De beelden waren van het altaar geduwd en het hoofd was afgebroken, net als de vleugels en de voeten. De schade was groot omdat tijdens een eerdere restauratie de houtworm niet deskundig was bestreden. De houtworm was actief en de beschadigingen waren opgevuld met gips... De vroegere restauratie werd door ons ongedaan gemaakt. De beelden werden behandeld tegen de houtworm en opnieuw geconsolideerd. Daarna werden de gaten opgevuld met een houtplamuur. De vleugels, armen en het hoofd werden herbevestigd. De  overschilderingen werden verwijderd. Na vrijlegging daarvan zagen we oude verguldingen in combinatie met verzilveringen. De slijtages werden  geretoucheerd, daar waar storend, eerst met waterverf, waarop een waslaag over het geheel word gestreken. Afwerking finaal dmv glacis retouches gebonden in natuurhars en lichtechte pigmenten. Na afwerking van de retouches en droging werd over het werk een definitieve beschermlaag aangebracht met microkristalijne was (is ook lichtecht en heeft reeds lang zijn stabiliteit bewezen).

Atelier Kerat maakt occasioneel kunstige tekeningen 'fine art' op maat van de klant.

We maken occasioneel studies naar grote meesters die we speciaal bewonderen zoals onlangs een hommage aan Ensor en Magritte. We kunnen naast studies ook replica's en reconstructies maken of kunst in opdracht maken. We maken een éénmalig uniek ambachtelijk kunstwerk met een sterk verhaal. We leveren steeds een "certificaat van echtheid" af. Er zijn verschillende technieken en formaten mogelijk steeds met exclusieve hoogwaardige materialen. Kom naar de opendeurdag met je idee of mail naar cnockaert.frederik@gmail.com tel. 0495513387 voor een afspraak in ons atelier. Download hier dit WTV nieuwsitem waarbij een voorbeeld van onze werkzaamheden die we uitvoerden voor het museum in het kasteel Ravenhof.

Ben trots op de restauratie van een prachtige corpus voor de Sint Michielskerk van Avekapelle Veurne.

Een groot houten geschilderd kruisbeeld uit 1749 bevond zich in een lamentabele toestand. De grootste boosdoeners die het beeld zwaar toetakelden waren vogels. Die hadden er niet beter op gevonden om in het hoofd van Jezus Christus hun warm nestje te maken. Dit nestje zat in het achterhoofd van Christus. Dit was bijzonder slecht voor de bewaring van deze calvarie. Door langdurige vochtigheid was er schimmel en houtrot ontstaan in deze golgotha. De vogels hebben we een nieuwe broedplaats gegeven op een minder zondige plek. Het beeld kreeg zijn oorspronkelijke uitstraling terug na behandelingen verwijdering van de overschilderingen en fixatie van de oude verfresten met zachte hand en chirurgische precisie. Dit artefact werd door ons terug een nieuw leven ingeblazen. Deze restauratie behandeling was uiterst dringend om het voortbestaan van dit beeldhouwwerk niet in gevaar te brengen. Toen we het beeld voor het eerst zagen liggen in een hoek van een loods, leek het hopeloos verloren. Het leek klaar te liggen voor ’t containerpark. Het artefact zat vol met zwakke plekken, de knieën, de borst en aan de heup waren zeer zwaar beschadigd. Aan dit kunstwerk werd in de 18 de eeuw met hart en ziel gebeeldhouwd. Voor de restauratie wilden we dit kunstwerk met dezelfde liefde en passie verzorgen. Voor de polychromie baseerden we ons op de resultaten van verfonderzoek en oude foto's van tijdens WO II. Om de authenticiteit van het kunstwerk te bewaren, werd de kleurbepaling tevens gebaseerd op documentaties van christus beelden uit de regio. Dit prachtig kruisbeeld werd nadien terug bevestigd aan zijn kruis met de ontroestte smeedijzeren nagels en schittert nu voor de volgende generaties. Na 3 eeuwen hangt het troostende corpus terug met zijn ingetogen uitstraling. “De pandemie zal wel overgaan, maar om er tegen te vechten moeten we allemaal spiritueel verenigd blijven.” Deze restauratie een boodschap van eenheid en hoop in een tijd waarin het coronavirus veel mensen uit elkaar haalt. Dit prachtig, tijdloos kunstwerk staat steeds ter beschikking van mensen om ernaar te kijken en erdoor geïnspireerd te worden. We doen er alles aan om een levenslange garantie aan dit kunstwerk te geven. “ Dit bijzondere Kunstvoorwerp herinnert ons eraan dat onze menselijke geest onbeperkte mogelijkheden heeft, en dit om wonderen te creëren die eeuwenlang meegaan.” Twee jaar lang duurde het herstelproces, maar nu is Christus herrezen aan de kerk. Er hangt nu ook een vogelwering ter bescherming. Ik ben dankbaar en trots dat ik met mijn werk een steentje kan bijdragen tot de instandhouding van ons waardevol patrimonium. De restauratie kostte aan de stad Veurne 10.700 euro incl. btw.