NL | EN

Kerat in woord & beeld

Frederik is reeds jaren een vaste waarde als kunst criticus op de VRT radio 2.

Beluister hier enkele Mp3 audio opnames met frederik als kunstkenner tijdens Plage Préférée. Download de Wullok , eternity, Men , SorryHoly LandI Travelled 1.8 million years, Really Shiny ThingsBeach Castlebeaufort Top 3 en Conclusie Beaufort.  Live video kunst en interview kunst Ganderverwondering bij 'Caterpillar FlatbedTrailer' kunst Wim Delvoye, 3 Wijsneuzen in De Panne. Geluid fragmentjes reportage over René Magritte de wolkeneerste werken,   absurde titels, ceci n'est pas une pipede oorlogsjaren ,glorie jarencasino kursaallaatste jaren. Geluidfragment reportage over "Ensor en de dood...” Prachtig ! Fantastisch ! Magnifiek ! Paul Delvaux ! ".  

Iedere 'eerste' zondag van de maand is er opendeurdag in het kunst en restauratie atelier Kerat.

Ben je benieuwd naar hoe de kunst restaurateur Frederik Cnockaert leeft  en hoe hij een kunstwerk restaureert? Ontdek dit op zijn opendeurdag iedere eerste zondag van de maand van 10.00h. tot 12.00h. en 15.00h tot 17.30h.  Indien mogelijk mag je vooraf gerust foto's sturen van het werk die je zal meebrengen. Een prijsindicatie na onderzoek zal snel volgen. Geen kunstwerk is evenwel gelijk, iedere schade is anders, en daarom is het moeilijk een vast tarief toe te passen op basis van telefoontje of korte mail beschrijving. Het kan soms wel a.h.v. foto's, maar het blijft steeds wel enkel een ruwe inschatting van de kosten. Eénmaal een kunstwerk in het atelier staat kan het beter onderzocht worden en een herstel kostprijs worden berekend. Een goede restauratie geeft steeds een meerwaarde aan uw kunstwerk. Mail info@kerat.be of gsm 0495513387. DOWNLOAD FOLDER  Download Flyer

Atelier Kerat restaureerde al de schilderijen uit de Sint-Lambertus Kerk Parike (Brakel).

Frederik Cnockaert herstelde alle schilderijen uit de St.-Lambertuskerk te Parike. Deze beschermde kerk kreeg subsidies van onroerend erfgoed, van de Vlaamse overheid voor deze renovatiewerken. De leiding gevende architecten van het Bureau Depotter Bressers uit Gent, en de subsidiërende Vlaamse overheden van onroerend erfgoed , zoals mevr. Els Jacobs van het VIOE, waren vol lof over de geslaagde kunst restauratie werken. Ziehier in PDF formaat het bewijs Attest met proces verbaal van aanvaarding goede uitvoering der restauratie werken. 

Restauraties voor de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opneming kerk van Zutendaal. Beelden en schilderijen werden in ere hersteld.

Kerat bvba was hoofdaannemer bij de binnen restauratie aan wandschilderijen, beelden en bij de buiten restauratie van een houten cruxifix beeld met kruis in de O-L-V Kerk. Jos roux was de leiding gevende architect en verklaarde dat de werken professioneel en correct werden gerestaureerd. Dit restauratiewerk was hard werken in een combinatie van onderzoek, analyse, chemie, vakkennis, artistieke feeling en handenarbeid. Ziehier pdf met attest van goede uitvoering.

Frederik Cnockaert werd verkozen als kunstexpert om met zijn kunstatelier kerat demonstraties te geven op de nationale Televisie.

De serie top-service filmde de besten in hun vak, de echte toppers in hun vakgebied. TV één filmde Frederik Cnockaert als 'de vaandeldrager' van de kunst restaurateurs. Zijn kunst herstellingen werden live gefilmd door een vurige ‘compagnon de route.’  Link naar Tv- opname VRT-één , Deel 1, deel 2,  deel 3,  deel 4.  Daarna kwam er een radio1 reportage, download hier een audio-fragment Kunst is mijn leven , het is de rode draad doorheen mijn hele leven..  goede vakman restaurateur , Musea . video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat. Restaureren is hard werken en een combinatie van onderzoek, analyse, chemie, vakkennis, artistieke feeling en handenarbeid. "Wanneer je schoonheid in alles leert herkennen, verandert je wereldbeeld."

Artikel over kunst restaurateur Frederik Cnockaert Team leider van atelier Kerat.

Frederik Cnockaert studeerde en werkte tussen 1990 en 1992 in de kelders van het Museum voor Schone kunsten van Gent. Daarna restaureerde hij 2 jaar aan de Antwerpse historische musea, alwaar hij o.a. een werk van P.P. Rubens mocht reinigen. Waarna hij voltijds voor een periode van acht jaar voor de Brugse musea werkte als conservator restaurator. Hij werkte aan topwerken van René Magritte, Rubens, James Ensor, Renoir, Monet, Paul Delvaux. Restaureren is hard werken met de handen en hersenen, en dit in combinatie met kennis der chemische producten. Hoe je de oplosmiddelen moet mengen en hoe je deze bij het "reinigen" moet aanwenden. Frederik heeft een grote kennis van pigmenten, bindmiddelen, oplosmiddelen en vernissen... Klik hier om dit artikel te lezen.  of beluister dit audio fragment de goede restaurateur op radio 1.

Kunstatelier Kerat krijgt voor zijn passie en vakmanschap de erkenning " Master of Craftsmanship ".

Toveren met verf en met de realiteit achter de realiteit. Het oog verleiden, dat is wat kunstenaars 'pur sang' doen. In dit boek werden de vakmensen uitgekozen op basis van hun kennis en vaardigheid. Frederik Cnockaert geeft met zijn atelier reeds vele jaren een internationale positieve uitstraling aan zijn métier. Hij is niet te verlegen om een knipoog of een grapje te verwerken in zijn restauraties. Hij werkt met zijn Kunstatelier Kerat en aanhoudende passie steeds naar een kwalitatief top resultaat toe. Het kunstboek Manufactum is uitgegeven in 3 talen, download hier een fragment en ziehier een video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat.

Atelier Kerat mocht een schilderij creëren voor de wereldkampioen Sagan.

Frederik Cnockaert schilderde het portret van de heroïsche wielrenner Peter Sagan. Deze legendarische coureur zit triomfantelijk in zijn regenboogtrui op een steigerende witte schimmel. De cyclist werd komisch afgebeeld als een onoverwinnelijke legende te paard. 'Where legends conquer from horsie to wheelie' is een kunstwerk met klassiek métier en vakmanschap. Frederik creëert zijn eigen realiteit. Zie powerpoint hier. Indien je ook interesse hebt in dergelijk kunstwerk 'op maat' naar een eigen concept / idee (bv. rond thema dier/mens,...) Dan kan dit geschilderd worden, neem gerust contact tel. 0495513387 mail info@kerat.be 

VTM televisie bezocht kunst en restauratie expert Frederik Cnockaert voor het programma 'Rijker' dan je denkt .

Staf coppens kwam met VTM op bezoek met een authentiek schilderij van Andreas Schelfhout ', een klein winterlandschapje met schaatsers op het ijs. Hij vroeg om de schaatser in felgroen ( bijgeschilderd door overgrootvader) te verwijderen. Frederik slaagde erin om deze fout weg te nemen en zo de waarde van het werk terug op te krikken. Schoonmaken met speeksel met een wattenstokje kan in sommige gevallen, maar laat het dan over aan een vakman, want  speeksel kan verder inwerken op een schilderij en meer verwijderen dan dat nodig is. Er is kennis en ervaring nodig,... en bv. Je moet de  enzymen in speeksel is zeker neutraliseren na de behandeling. Hoe dikwijls zijn de eigenaars verwonderd dat onder een laag stof en vergeelde vernissen een waardevol kunstwerk aan het licht komt met grote meerwaarde. download vtm opname vervolg film fragment , download radio 1 audio fragment over de restaurateur en download wtv fragment , een fragment opname tuinen  .

We schilderden voor het Museum van Torhout een replica van 'de gestolen maandag' uit het Kasteel Ravenhof .

Kunstatelier Kerat maakte in opdracht van de stad Torhout een kopie van een gestolen schilderij. Ons nieuw geschilderd doek vervangt het verdwenen oorspronkelijk werk, een pronkstuk uit het Napoleon III salon. Frederik Cnockaert schilderde het medaillon met de mythologische godin Diana met haar diadeem, een  maansikkel als bekroning...Het kunstwerk heet nu 'de gestolen maandag', het sluit qua stijl en vormgeving aan bij de nog schilderijen met de uitbeelding van de andere weekdagen op. Op radio 2 werd een interview afgenomen toen het kunstwerk nog in de maak was. Download hier een deeltje van het radio2 interview en  download hier de WTV film opname  Dempsey gaat in het Ravenhofkasteel op zoek naar een bijzondere wandschildering die werd gestolen. Dat schilderij staat sindsdien bekend als 'de gestolen maandag'. Dempsey wil er graag een Wikipedia-pagina over schrijven en gaat dus op onderzoek.en .. gestolen maandag fragment op uitzending op Tv-één iedereen beroemd.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Gestolen_maandag.

Op aanvraag maken we occasioneel schilderijen in opdracht, 'kunst op maat', volgens de klassieke schilderstechnieken

Wij maken unieke kunstwerken voor u. Dit kunnen reconstructies zijn, replica’s...portretten. Wij doen meer is dan het louter registreren van de werkelijkheid. In een portret steken we ook het karakter van de afgebeelde. U bezorgt mij een goede foto, of maakt een afspraak in ons atelier. Er zijn verschillende technieken en formaten mogelijk. De kleinere opdrachten die Helena met pastel maakt starten vanaf 250 €... Download hier dit WTV nieuwsitem waarbij een voorbeeld van onze werkzaamheden die we uitvoerden voor het museum in het kasteel Ravenhof.

Een portret op bestelling? Wil je jezelf verwennen of vrienden of familieleden op een wel erg originele manier verrassen?

Download hier de Flyer. Een portret op bestelling? Dat kan ! Wil je jezelf verwennen of vrienden of familieleden op een wel erg originele manier verrassen?  Frederik en zijn dochter Helena cnockaert schilderen portret(ten) op basis van foto’s. Het kan met één of meerdere personen en op verschillende formaten.

 

KERAT werd geïnterviewd door het nieuwsprogramma ' Terzake ' naar aanleiding van de verwaarlozing van erfgoed door de Vlaamse overheid..

Frederik Cnockaert werd geïnterviewd in "Terzake" op de VRT- Canvas. Hij had het over ons Vlaamse kunsterfgoed. De KUNST van het restaureren. In de kunstwereld lijkt het vooral rond artiesten, kunstwerken, musea en galerijen te draaien. Restauratie en conservatie zijn echter onmisbaar. Het is bovendien een interessante stiel, een discipline waar te weinig aandacht naar gaat.  beluister dit audio fragment de goede restaurateur  en een fragment van Ter zake op vrt

Frederik Cnockaert restaureerde belangrijk Meulebeeks rouwbord van Adellijke familie de Lens.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170508_02871642 Het rouwblazoen van de adellijke familie ‘ de Lens’ prijkt terug in de Sint-Amanduskerk in Meulebeke. Het rouwbord, ook wel een Obiit genoemd, verwijst naar graaf Robert de Lens (1738-1818). Deze graaf verbleef sinds 1792 elke zomer in het voormalige kasteel van Meulebeke. Het wapenbord kunstwerk is nu terug in zijn oude glorie te bewonderen.

We kregen de officiële erkenning certificatie als ‘ Erkend Ambachtman ’.

Bij de nationale en internationale pers ‘blijft ons vakmanschap niet onopgemerkt’ en op geregelde basis verschijnen redactionele bijdrages in magazines die de filosofie en het vakmanschap van ons atelier in de kijker willen plaatsen. We kregen recent een mooie erkenning en beloning voor onze jarenlange continuïteit en inzet d.m.v. een officiële certificatie van ‘Erkend Ambachtman met kwaliteitslabel’ door overheid FOD Economie België. De prijs is een beloning voor het respect die we besteden aan ons kunstpatrimonium.  “Wie het kleine niet (be)geert, is het grote niet weert ! » (ancien proverbe flamand) . Beluister hier het audio fragment radio 1. en download hier focus tv film over ambacht.  FLYER

Kunstatelier Kerat werkte mee aan de redding van het waardevol kunst patrimonium in het kasteel d'Ursel te Hingene.

In opdracht van de provincie Antwerpen werd een replica geschilderd van de gestolen decoratieve marmers in 'rouge royal'. De nog aanwezige marmer werd hersteld, en de ontbrekende werden bijgeschilderd, geretoucheerd met lichtechte stabiele pigmenten gebonden in harsvernis. Marmer-imitatie op schouw, decoratie en restauratie in situ op een top locatie.

 Download Flyer hier