NL | EN

Kerat in woord & beeld

Opendeurdag in het kunst en restauratie atelier Kerat.

Iedere eerste zondag vd maand is er opendeurdag in ons kunstatelier. Dit is liefst voor die mensen die een opdracht hebben tot restauratie en/of creatie. De eerstvolgende opendeurdag is op 6 januari 2019. Vraag echter gerust vrijblijvend een offerte voor de restauratie van uw kunstwerk tijdens de weekdagen of per mail. Ik toon u graag mijn lopende grote en kleinere restauratie werkjes aan beelden en schilderijen op afspraak. Een goede restauratie geeft een waarde vermeerdering aan uw kunstwerk. Afspraken via email info@kerat.be of gsm 0495513387. DOWNLOAD FOLDER

Atelier Kerat restaureerde al de schilderijen uit de Sint-Lambertus Kerk Parike (Brakel).

Frederik Cnockaert herstelde alle schilderijen uit de St.-Lambertuskerk te Parike. Deze beschermde kerk kreeg subsidies van onroerend erfgoed, van de Vlaamse overheid voor deze renovatiewerken.

De leiding gevende architecten van het Bureau Depotter Bressers uit Gent, en de subsidiërende Vlaamse overheden van onroerend erfgoed , zoals mevr. Els Jacobs van het VIOE, waren vol lof over de geslaagde kunst restauratie werken. Ziehier in PDF formaat het  Attest met proces verbaal van aanvaarding goede uitvoering der restauratie werken. 

Restauraties voor de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opneming kerk van Zutendaal. Beelden en schilderijen werden in ere hersteld.

Kerat bvba was hoofdaannemer bij de binnen restauratie aan wandschilderijen, beelden en bij de buiten restauratie van een houten cruxifix beeld met kruis in de O-L-V Kerk. Jos roux was de leiding gevende architect en verklaarde dat de werken professioneel en correct werden gerestaureerd. Ziehier pdf met attest van goede uitvoering.

Op aanvraag maken we occasioneel schilderijen in opdracht op maat van u, volgens de klassieke schildertechnieken

Dit kunnen bv. reconstructies zijn van verloren gegane schilderijen of opdrachten van kunst op maat voor verenigingen, instellingen, maar ook individuele opdrachtgevers. Een portret kan ook. Hoe gaat het in zijn werk ? U bezorgt mij een goede foto in een hoge resolutie, of maakt een afspraak in ons atelier. Er zijn verschillende maten mogelijk. Richtprijzen voor potloodtekeningen zijn bv. voor een A5 formaat: € 190,00, hoe groter, hoe duurder evenwel.  Download hier dit WTV nieuwsitem waarbij een voorbeeld van onze werkzaamheden die we uitvoerden voor het museum in het kasteel Ravenhof.

We schilderden een replica voor het Museum van Torhout, van een gestolen schilderij uit het Kasteel Ravenhof .

Kunstatelier Kerat maakte in opdracht van de stad Torhout een schilderij. Het nieuw doek moest het orspronkelijk werk vervangen, een pronkstuk uit het Napoleon III salon. Na een prijsaanbesteding kreeg Frederik Cnockaert de opgave om een mythologische godin te schilderen, 'Diana', met diadeem maansikkel bekroning. Het werk moest aansluiten qua stijl en vormgeving bij de aanwezige originele schilderijen. Op radio 2 werd een interview afgenomen toen het kunstwerk nog in de maak was . Download hier het radio interview en een download hier de WTV film opname 

Frederik Cnockaert werd verkozen om met zijn kunstatelier kerat demonstraties te geven op de nationale Televisie.

De serie top-service filmde echte toppers in hun vakgebied. TV één filmde Frederik Cnockaert als 'de vaandeldrager' van de kunst restaurateurs. Zijn kunst herstellingen werden live gefilmd en uitgezonden. Link naar Tv- opname VRT-één , Deel 1, deel 2,  deel 3,  deel 4.  Daarna kwam er een radio1 reportage, download hier een audio-fragment Kunst is mijn leven , het is de rode draad doorheen mijn hele leven..  goede vakman restaurateur , Musea . video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat.

Artikel over kunst restaurateur Frederik Cnockaert Team leider van atelier Kerat.

Frederik Cnockaert studeerde en werkte tussen 1990 en 1992 in de kelders van het Museum voor Schone kunsten van Gent. Daarna restaureerde hij 2 jaar aan de Antwerpse historische musea, alwaar hij o.a. een werk van P.P. Rubens mocht reinigen. Waarna hij voltijds voor een periode van acht jaar voor de Brugse musea werkte als conservator restaurator. Hij werkte aan topwerken van René Magritte, Rubens, James Ensor, Renoir, Monet, Paul Delvaux.... Klik hier om dit artikel te lezen.  of beluister dit audio fragment de goede restaurateur op radio 1.

Atelier Kerat mocht een schilderij creëren voor de wereldkampioen Sagan.

Frederik Cnockaert schilderde het portret van de heroïsche wielrenner Peter Sagan. Deze legendarische coureur zit triomfantelijk in zijn regenboogtrui op een steigerende witte schimmel. De cyclist werd komisch afgebeeld als onoverwinnelijke legende te paard. De titel van het werk is 'Where legends conquer en 'from horsie to wheelie'. Dit kunstwerk bezit métier en klassiek vakmanschap. Indien je ook interesse hebt in dergelijk kunstwerk 'op maat' naar een eigen concept / idee (bv. rond thema dier/mens,...) Dan kan dit geschilderd worden, neem gerust contact tel. 0495513387 mail info@kerat.be 

Kunstatelier Kerat krijgt erkenning " Manufactum masters of Craftsmanship ".

Toveren met verf en met de realiteit achter de realiteit. Het oog verleiden, dat is wat kunstenaars 'pur sang' doen. In dit boek werden de vakmensen uitgekozen op basis van hun kennis en vaardigheid. Frederik Cnockaert geeft met zijn atelier reeds vele jaren een internationale positieve uitstraling aan zijn métier. Hij is niet te verlegen om een knipoog of een grapje te verwerken in zijn restauraties. Hij werkt met zijn Kunstatelier Kerat en aanhoudende passie steeds naar een kwalitatief top resultaat toe. Het kunstboek is uitgegeven in Frans, Engels, Nederlands, download hier een fragment en ziehier een video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat.

We kregen de officiële erkenning certificatie als ‘ Erkend Ambachtman ’.

Bij de nationale en internationale pers ‘blijft onze kwaliteit en ons vakmanschap niet onopgemerkt’ en op geregelde basis verschijnen redactionele bijdrages in magazines die de filosofie en het vakmanschap van ons atelier in de kijker plaatsen. We kregen recent een mooie erkenning en beloning voor onze jarenlange continuïteit en inzet d.m.v. een officiële certificatie van ‘Erkend Ambachtman’ door de Belgische overheid FOD Economie. Deze prijs is een beloning voor het respect die we besteden aan ons kunstpatrimonium en onze bijzondere liefde, respect en passie voor het vak...audio fragment radio 1. en download hier focus tv film over ambacht.

VTM televisie bezocht kunst en restauratie expert Frederik Cnockaert voor het programma ' Rijker' dan je denkt .

Staf coppens kwam op bezoek met een authentiek schilderij van Andreas Schelfhout ', een klein winterlandschapje met schaatsers op het ijs. Hij vroeg om de schaatser in felgroen ( bijgeschilderd door overgrootvader) te verwijderen. Frederik slaagde erin om deze fout weg te nemen en zo de waarde van het werk terug op te krikken. Schoonmaken met speeksel met een wattenstokje kan in sommige gevallen, maar laat het dan over aan een vakman, want  speeksel kan verder inwerken op een schilderij en meer verwijderen dan dat nodig is. Er is kennis en ervaring nodig, en bv. Je moet de  enzymen in speeksel is zeker neutraliseren na de behandeling. download vtm opname vervolg film fragment , download radio 1 audio fragment over de restaurateur en download wtv fragment , een fragment opname tuinen   .

Interviews over kunst op de Vrt Radio2 Plage Préférée

Beluister hier de audio opnames die ik mocht geven naar aanleiding van Beaufort 2018. Download de Wullok , eternity, Men , SorryHoly LandI Travelled 1.8 million years, Really Shiny ThingsBeach Castlebeaufort Top 3 en Conclusie Beaufort.  Live video kunst en interview kunst Gander.. Vorig jaar sprak ik over het leven van René Magritte ook op radio 2; de wolkeneerste werken, absurde titels ceci n'est pas une pipede oorlogsjaren ,glorie jarencasino kursaallaatste jaren.

Kunstatelier Kerat werkte mee aan de redding van het waardevol kunst patrimonium in het kasteel d'Ursel te Hingene.

In opdracht van de provincie Antwerpen werd een replica geschilderd van de verdwenen decoratieve marmers in rouge royal. De nog aanwezige marmer werden tevens hersteld, bijgeschilderd en geretoucheerd met lichtechte stabiele pigmenten gebonden in harsvernis. 

KERAT werd geïnterviewd door het nieuwsprogramma ' Terzake ' naar aanleiding van de verwaarlozing van erfgoed door de Vlaamse overheid..

Frederik Cnockaert werd geïnterviewd in "Terzake" op de VRT- Canvas. Hij had het over ons Vlaamse kunsterfgoed. De KUNST van het restaureren. In de kunstwereld lijkt het vooral rond artiesten, kunstwerken, musea en galerijen te draaien. Restauratie en conservatie zijn echter onmisbaar. Het is bovendien een interessante stiel, een discipline waar te weinig aandacht naar gaat.  beluister dit audio fragment de goede restaurateur  en een fragment van Ter zake op vrt

Frederik Cnockaert restaureerde belangrijk Meulebeeks rouwbord van Adellijke familie de Lens.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170508_02871642 Het rouwblazoen van de adellijke familie ‘ de Lens’ prijkt terug in de Sint-Amanduskerk in Meulebeke. Het rouwbord, ook wel een Obiit genoemd, verwijst naar graaf Robert de Lens (1738-1818). Deze graaf verbleef sinds 1792 elke zomer in het voormalige kasteel van Meulebeke. Het kunstwerk is nu terug in zijn oude glorie te bewonderen.