NL | EN

Kerat in woord & beeld

Buren bij Kunstenaars op 20-10-2019. Kunst op bestelling? Wil je jezelf verwennen of vrienden op een originele manier verrassen?

Download hier de Flyer. Frederik stelt tentoon met enkel vrije creaties tijdens het evenement 'Buren bij kunstenaars' ! Op zondag 20 oktober van 10.00h tot 12.00h en 14.00h tot 18.00h. Wil je kunstwerk op bestelling? Dat kan ! Wil je jezelf verwennen of vrienden of familieleden op een wel erg originele manier verrassen?  Frederik en zijn dochter Helena cnockaert schilderen bv. portret(ten) op basis van foto’s. Het kan met één of meerdere personen en op verschillende formaten. Het kunstwerk word steeds geleverd met certificaat van echtheid .

 

Iedere 'eerste' zondag van de maand is er opendeurdag in het kunst en restauratie atelier Kerat.

Ben je benieuwd naar hoe de kunst restaurateur Frederik Cnockaert leeft  en hoe hij een kunstwerk restaureert? Ontdek dit op zijn opendeurdag iedere eerste zondag van de maand van 10.00h. tot 12.00h. en 15.00h tot 17.30h.  Indien mogelijk mag je vooraf gerust foto's sturen van het werk die je zal meebrengen. Een prijsindicatie na onderzoek zal volgen. Geen kunstwerk is evenwel gelijk, iedere schade is anders, en daarom kan ik geen vast tarief toe passen op basis van een telefoongesprek. Het kan soms wel a.h.v. foto's en beschrijving, maar het blijft steeds wel enkel een ruwe inschatting van de kosten. Eénmaal een kunstwerk in het atelier staat kan het beter onderzocht worden en een herstel kostprijs worden berekend. Eén ding is wel zeker, een goede restauratie geeft steeds een meerwaarde aan uw kunstwerk. Mail info@kerat.be of gsm 0495513387. DOWNLOAD FOLDER  Download Flyer

Atelier Kerat restaureerde al de schilderijen uit de Sint-Lambertus Kerk Parike (Brakel). Met restauratie demonstratie tijdens de erfgoeddag.

Frederik Cnockaert herstelde alle verwaarloosde schilderijen uit de St.-Lambertuskerk te Parike. Deze beschermde kerk kreeg subsidies van onroerend erfgoed, van de Vlaamse overheid voor deze renovatiewerken. De leiding gevende architecten van het Bureau Depotter Bressers uit Gent, en de subsidiërende Vlaamse overheden van onroerend erfgoed , zoals mevr. Els Jacobs van het VIOE, waren vol lof over de geslaagde kunst restauratie werken. Ziehier in PDF formaat het bewijs Attest met proces verbaal van aanvaarding goede uitvoering der restauratie werken. 

Frederik is reeds jaren een vaste waarde als kunst expert op de VRT radio 2.

Beluister hier enkele Mp3 audio opnames met frederik als de kunstkenner tijdens Plage Préférée. Geluidfragmentjes van reportages over "Ensor en de dood...” Prachtig ! Fantastisch ! Magnifiek ! Paul Delvaux ! ". Verbind de hedendaagse arbeid met kunst. Verwondering bij de 'Caterpillar FlatbedTrailer' kunst Wim DelvoyeDownload de Wullok , eternity, Men , SorryHoly LandI Travelled 1.8 million years, Really Shiny ThingsBeach Castlebeaufort Top 3 en Conclusie Beaufort.  Live video kunst en interview kunst Gander3 Wijsneuzen in De Panne. Geluid fragmentjes reportage over René Magritte de wolkeneerste werken,   absurde titels, ceci n'est pas une pipede oorlogsjaren ,glorie jarencasino kursaallaatste jaren. Onlangs sprak ik bij de Madammen over de Mona Lisa van Da Vinci in het Louvre te Parijs.

Restauraties voor de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opneming kerk van Zutendaal. Beelden en schilderijen werden in ere hersteld.

Het prachtige kerkje Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemelopneming te Zutendaal, in het verre Limburg heeft een mooie restauratie gekregen. Kerat bvba was hoofdaannemer voor de restauratie aan de decoratieve schilderijen, beelden en voor de houten cruxifix beeld met kruis. Jos roux was de leiding gevende architect en verklaarde dat de werken professioneel en correct werden gerestaureerd. Dit restauratiewerk was hard werken in een combinatie van onderzoek, analyse, chemie, vakkennis, artistieke feeling en handenarbeid. Ziehier pdf met attest van goede uitvoering.

Frederik Cnockaert werd verkozen als kunstexpert om met zijn kunstatelier kerat demonstraties te geven op de nationale Televisie.

TV één filmde Frederik Cnockaert als 'de vaandeldrager' van de kunst restaurateurs. Zijn kunst herstellingen werden live gefilmd door een vurige ‘compagnon de route. Gewapend met penselen, pigmenten en wattenstaafjes gaf Frederik demonstraties van zijn kunnen..’  Link naar Tv- opname VRT-één , Deel 1, deel 2,  deel 3,  deel 4.  Daarna kwam er een radio1 reportage, download hier een audio-fragment Kunst is mijn leven , het is de rode draad doorheen mijn hele leven..  goede vakman restaurateur , Musea . video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat. Restaureren is hard werken en een combinatie van onderzoek, analyse, chemie, vakkennis, artistieke feeling en handenarbeid. "Wanneer je schoonheid in alles leert herkennen, verandert je wereldbeeld."

Artikel over kunst restaurateur Frederik Cnockaert Team leider van atelier Kerat.

Frederik Cnockaert studeerde en werkte tussen 1990 en 1992 in de kelders van het Museum voor Schone kunsten van Gent. Daarna restaureerde hij 2 jaar aan de Antwerpse historische musea, alwaar hij o.a. een werk van P.P. Rubens mocht reinigen. Waarna hij voltijds voor een periode van acht jaar voor de Brugse musea werkte als conservator restaurator. Hij werkte aan topwerken van René Magritte, Rubens, James Ensor, Renoir, Monet, Paul Delvaux. Restaureren is hard werken met de handen en hersenen, en dit in combinatie met kennis der chemische producten. Hoe je de oplosmiddelen moet mengen en hoe je deze bij het "reinigen" moet aanwenden. Frederik heeft een grote kennis van pigmenten, bindmiddelen, oplosmiddelen en vernissen... Klik hier om dit artikel te lezen.  of beluister dit audio fragment de goede restaurateur op radio 1.

Kunstatelier Kerat krijgt voor zijn passie en vakmanschap de erkenning " Master of Craftsmanship ".

Toveren met verf en met de realiteit achter de realiteit. Het oog verleiden, dat is wat kunstenaars 'pur sang' doen. In dit boek werden de vakmensen uitgekozen op basis van hun kennis en vaardigheid. Frederik Cnockaert geeft met zijn atelier reeds vele jaren een internationale positieve uitstraling aan zijn métier. Hij is niet te verlegen om een knipoog of een grapje te verwerken in zijn restauraties. Hij werkt met zijn Kunstatelier Kerat en aanhoudende passie steeds naar een kwalitatief top resultaat toe. Het kunstboek Manufactum is uitgegeven in 3 talen, download hier een fragment en ziehier een video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat.

Atelier Kerat mocht een schilderij creëren voor de wereldkampioen Sagan.

Frederik Cnockaert schilderde het portret van de heroïsche wielrenner Peter Sagan. Deze legendarische coureur zit triomfantelijk in zijn regenboogtrui op een steigerende witte schimmel. De cyclist werd komisch afgebeeld als een onoverwinnelijke legende te paard. 'Where legends conquer from horsie to wheelie' is een kunstwerk met klassiek métier en vakmanschap. Frederik creëert zijn eigen realiteit. Zie powerpoint hier. Indien je ook interesse hebt in dergelijk kunstwerk 'op maat' naar een eigen concept / idee (bv. rond thema dier/mens,...) Dan kan dit geschilderd worden, neem gerust contact tel. 0495513387 mail info@kerat.be 

VTM televisie bezocht kunst en restauratie expert Frederik Cnockaert met het programma "Rijker Dan Je Denkt" .

Staf coppens kwam met VTM op bezoek met een authentiek schilderij van Andreas Schelfhout . Het is een klein winterlandschapje met schaatsers op het ijs. De eigenaars vroegen om de schaatser in felgroen ( bijgeschilderd door overgrootvader) te verwijderen. Frederik slaagde erin om deze fout weg te nemen en zo de waarde van het werk terug op te krikken. Wel met een uitzonderlijk schoonmaakmiddel...Speeksel en een wattenstokje. Dat kan in sommige gevallen, maar laat dit wel over aan een vakman,want in speeksel zitten enzymen die kunnen verder inwerken op de verflaag en die kunnen meer verwijderen dan dat nodig is. Er is veel kennis en ervaring nodig,.. bv. Het speeksel is zeker neutraliseren na een behandeling. Maar de eigenaars kunnen wel verwonderd zijn dat onder een laag stof en vergeelde vernissen een waardevol kunstwerk aan het licht kan komen. download vtm opname en  vervolg film mp4 fragment , download radio 1 audio fragment over de restaurateur en download wtv fragment , een fragment opname tuinen  .

We schilderden voor het Museum van Torhout een replica van 'de gestolen maandag' uit het Kasteel Ravenhof .

Kunstatelier Kerat maakte in opdracht van de stad Torhout een kopie van een gestolen schilderij. Ons nieuw geschilderd doek vervangt het verdwenen oorspronkelijk werk, een pronkstuk uit het Napoleon III salon. Frederik Cnockaert schilderde het medaillon met de mythologische godin Diana met haar diadeem, een  maansikkel als bekroning...Het kunstwerk heet nu 'de gestolen maandag', het sluit qua stijl en vormgeving aan bij de nog schilderijen met de uitbeelding van de andere weekdagen op. Op radio 2 werd een interview afgenomen toen het kunstwerk nog in de maak was. Download hier een deeltje van het radio2 interview en  download hier de WTV film opname  Dempsey gaat in het Ravenhofkasteel op zoek naar een bijzondere wandschildering die werd gestolen. Dat schilderij staat sindsdien bekend als 'de gestolen maandag'. Dempsey wil er graag een Wikipedia-pagina over schrijven en gaat dus op onderzoek.en .. gestolen maandag fragment op uitzending op Tv-één iedereen beroemd.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Gestolen_maandag.

Op aanvraag maken we occasioneel schilderijen in opdracht, 'kunst op maat', volgens de klassieke schilderstechnieken

Wij maken unieke kunstwerken voor u. Dit kunnen reconstructies zijn, replica’s...portretten. Wij doen meer is dan het louter registreren van de werkelijkheid. In een portret steken we ook het karakter van de afgebeelde. U bezorgt mij een goede foto, of maakt een afspraak in ons atelier. Er zijn verschillende technieken en formaten mogelijk. De kleinere opdrachten die Helena met pastel maakt starten vanaf 250 €... Download hier dit WTV nieuwsitem waarbij een voorbeeld van onze werkzaamheden die we uitvoerden voor het museum in het kasteel Ravenhof.

KERAT werd geïnterviewd door het nieuwsprogramma ' Terzake ' naar aanleiding van de verwaarlozing van erfgoed door de Vlaamse overheid..

Frederik Cnockaert werd geïnterviewd in "Terzake" op de VRT- Canvas. Hij sprak over ons Vlaamse kunsterfgoed en zijn verwaarloosde parels. In de kunstwereld zijn er ambtenaren bij musea, die hun macht misbruiken ten voordele van steeds dezelfde vriendjes die ze opdrachten toekennen met overheidsgeld. Restaurateurs die geen lid zijn van een beroepsvereniging worden uitgesloten van overheidsopdrachten. Frederik klaagt deze toestand aan en vraagt naar gelijke kansen bij aanbestedingen door de overheid.  beluister dit audio fragment de goede restaurateur  en een fragment van Ter zake op vrt

Frederik Cnockaert restaureerde belangrijk Meulebeeks rouwbord van Adellijke familie de Lens.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170508_02871642 Het rouwblazoen van de adellijke familie ‘ de Lens’ prijkt terug in de Sint-Amanduskerk in Meulebeke. Het rouwbord, ook wel een Obiit genoemd, verwijst naar graaf Robert de Lens (1738-1818). Deze graaf verbleef sinds 1792 elke zomer in het voormalige kasteel van Meulebeke. Het wapenbord kunstwerk is nu terug in zijn oude glorie te bewonderen.

We kregen de officiële erkenning certificatie als ‘ Erkend Ambachtman ’.

Bij de nationale en internationale pers ‘blijft ons vakmanschap niet onopgemerkt’ en op geregelde basis verschijnen redactionele bijdrages in magazines die de filosofie en het vakmanschap van ons atelier in de kijker willen plaatsen. We kregen recent een mooie erkenning en beloning voor onze jarenlange continuïteit en inzet d.m.v. een officiële certificatie van ‘Erkend Ambachtman met kwaliteitslabel’ door overheid FOD Economie België. De prijs is een beloning voor het respect die we besteden aan ons kunstpatrimonium.  “Wie het kleine niet (be)geert, is het grote niet weert ! » (ancien proverbe flamand) . Beluister hier het audio fragment radio 1. en download hier focus tv film over ambacht.  FLYER

Kunstatelier Kerat werkte mee aan de redding van het waardevol kunst patrimonium in het kasteel d'Ursel te Hingene.

In opdracht van de provincie Antwerpen werd een replica geschilderd van de gestolen decoratieve marmers in 'rouge royal'. De nog aanwezige marmer werd hersteld, en de ontbrekende werden bijgeschilderd, geretoucheerd met lichtechte stabiele pigmenten gebonden in harsvernis. Marmer-imitatie op schouw, decoratie en restauratie in situ op een top locatie. audio fragment mp4. Download Flyer hier

Herstellen beschadigde lijsten, kaders en vergulde omlijstingen.

Lijsten en schilderij zijn één geheel ! Wij hebben veel ervaring in lijsten renovaties. We reinigen en herstellen en brengen de oorspronkelijke uitstraling van het kader zo goed als mogelijk in zijn authentieke toestand. De restauratie van een kader omvat meestal de volgende stappen: Reiniging van kader met aangepaste producten, restauratie, Heropmaak, al dan niet met moule (bij herstelling van volledige hoek), aanbrengen slagmetaal of goud, in kleur zetten, patineren waar nodig (verouderingstechniek). Deze opsomming klinkt technisch, maar bij een bezoek aan ons atelier kan ik in het atelier met voorbeelden van lijsten wel duidelijker uitleggen.