NL | EN

Kerat in woord & beeld

Frederik gaf een kleurrijke beschildering aan het nieuwe van Onze-Lieve beeld in de kapel van Kerselare.

Frederik Cnockaert schilderde een kwalitatief hoogwaardige nieuwe polychromie op de replica van het Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare (oudenaarde). De kapel is een getuige van de eeuwenlange Maria devotie in deze streek, een bedevaartsoord sinds de 15de eeuw. Het origineel gotisch beeld waarbij Maria een liggend jezuskindje vasthoudt dat in een doek gewikkeld is. Dit beeld wordt als miraculeus aanbeden omdat toen in 1455 de kapel helemaal afbrandde, dit Mariabeeldje perfect bewaard bleef...Dit is een unieke reliek die niet steeds tentoongesteld kan worden. Atelier Kerat kreeg de opdracht om een prachtige replica te schilderen, zodat de bedevaarder de kopie van het O.L.V beeld alsnog dagelijks kan vereren.

Iedere 'eerste' zondag van de maand is er opendeurdag in kunst restauratie atelier Kerat bv.

Steeds welkom op afspraak en de 1ste zondag van de maand zelfs zonder afspraak, van 10.00h. tot 12.00h. en 15.00h tot 17.30h. Stuur wel liefst vooraf enkele foto's van het werk die je zal meebrengen, zodat we ons kunnen voorbereiden. Een vrijblijvende prijsindicatie volgt na eerste onderzoek. Geen kunstwerk is gelijk, iedere schade is anders, een standaardtarief niet mogelijk maar a.h.v. goede foto's en beschrijving, kunnen we dikwijls wel een ruwe kosten inschatting opgeven. Eénmaal het kunstwerk in ons atelier, kan de herstel kostprijs precies worden berekend. Een goede restauratie geeft steeds een meerwaarde aan uw kunstwerk. Mail ons naar info@kerat.be of gsm 0495513387. DOWNLOAD FOLDER  Download Flyer

Atelier Kerat maakt occasioneel schilderijen op maat van de klant.

We maken occasioneel pastisches van grote meesters zoals Magritte. We kunnen reconstructies maken, replica’s, portretten van dieren... Wij doen meer dan het louter registreren of naschilderen van de werkelijkheid. In een portret bv. pogen we het karakter van de afgebeelde weer te geven. Er zijn verschillende technieken en formaten mogelijk. Kom naar de opendeurdag met je idee of mail naar cnockaert.frederik@gmail.com of tel. 0495513387 voor een afspraak in ons atelier. Download hier dit WTV nieuwsitem waarbij een voorbeeld van onze werkzaamheden die we uitvoerden voor het museum in het kasteel Ravenhof.

Kunstdocumentaire op VRT Televisie serie topservice.

De kunst herstellingen van Frederik werden live gefilmd door een vurige ‘compagnon de route van Tv1. Gewapend met penselen, pigmenten en wattenstaafjes gaf Frederik demonstraties van zijn kunnen..’  Link naar Tv- opname VRT-één , Deel 1, deel 2,  deel 3,  deel 4.  Daarna kwam er een radio1 reportage, download hier een audio-fragment Kunst is mijn leven , het is de rode draad doorheen mijn hele leven..  goede vakman restaurateur , Musea . video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat. Restaureren is hard werken en een combinatie van onderzoek, analyse, vakkennis en  artistieke feeling. 

Pod cast over de restauraties van kunstatelier Kerat op radio 1.

Frederik Cnockaert studeerde van 1990 tot 1992 in de kelders van het Museum voor Schone kunsten van Gent. Daarna restaureerde hij 2 jaar aan de Antwerpse historische musea en acht jaar voor de Brugse musea als restaurator. Hij werkte aan topwerken van René Magritte, Rubens, James Ensor, Renoir, Monet, Paul Delvaux. Restaureren is hard werken met de handen en hersenen, en dit in combinatie met kennis der chemische producten. Hoe je de oplosmiddelen moet mengen en hoe je deze bij het "reinigen" moet aanwenden. Frederik heeft kennis van pigmenten, bindmiddelen en vernissen. Klik hier om dit artikel te lezen.  of beluister dit audio fragment de goede restaurateur op radio 1.

VTM televisie bezocht de kunst restauratie expert Frederik Cnockaert "Rijker Dan Je Denkt" .

Staf coppens kwam met VTM televisie naar ons atelier met een schilderij van Andreas Schelfhout. Een winterlandschap met schaatsers op het ijs waarbij een schaatser in felgroen werd bijgeschilderd door overgrootvader. Frederik slaagde erin om deze fout weg te nemen en zo de waarde van het werk terug op te krikken. Er is kennis en ervaring nodig om op het juiste moment de werking van oplosmiddellen te gebruiken tijdens een behandeling. verwondering, download vtm opname en  vervolg film mp4 fragment , download radio 1 audio fragment over de restaurateur en download wtv fragment , een fragment opname tuinen  .

Restauraties voor de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opneming kerk van Zutendaal. Beelden en schilderijen in ere hersteld.

Het prachtige kerkje Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemelopneming te Zutendaal, in het verre Limburg heeft een mooie restauratie gekregen. Kerat bvba was hoofdaannemer voor de restauratie aan de decoratieve schilderijen, beelden en voor de houten cruxifix beeld met kruis. Jos roux was de leiding gevende architect en verklaarde dat de werken professioneel en correct werden gerestaureerd. Ziehier pdf met attest van goede uitvoering.

Atelier Kerat restaureerde al de schilderijen uit de Sint-Lambertus Kerk Parike (Brakel).

Ons atelier herstelde alle verwaarloosde schilderijen uit de St.-Lambertuskerk te Parike. Deze beschermde kerk kreeg subsidies van onroerend erfgoed, van de Vlaamse overheid voor deze renovatiewerken. De leiding gevende architecten van het Bureau Depotter Bressers uit Gent, en de subsidiërende Vlaamse overheden van onroerend erfgoed, het VIOE, waren vol lof over de geslaagde kunst restauratie werken. Ziehier in PDF formaat het bewijs Attest met proces verbaal van aanvaarding goede uitvoering der restauratie werken. 

Schilderkunst op maat, bestel een unieke creatie ! Wil je jezelf eens verwennen of vrienden op een originele manier verrassen?

Wil je een uniek kunstwerk op jouw maat ? bv. een portret ? Dat kan ! Je kan jezelf verwennen en of vrienden en dit op een wel erg originele manier !  Frederik en zijn dochter Helena cnockaert maken occasioneel unieke kunst, schilderijen bv. een portretten, illustraties,.. op basis van foto’s. Helena werkt vooral met textiel. We kunnen personen en of dieren schilderen op verschillende formaten. Het kunstwerk word steeds geleverd met certificaat van echtheid.  Download hier de Flyer.  

 

Kunstatelier Kerat krijgt voor zijn passie en vakmanschap het label der erkenning van" Master of Craftsmanship ".

Toveren met verf en met de realiteit achter de realiteit. Het oog verleiden, dat is wat kunstenaars 'pur sang' doen. In dit boek werden de vakmensen uitgekozen op basis van hun kennis en vaardigheid. Frederik Cnockaert geeft met zijn atelier reeds vele jaren een internationale positieve uitstraling aan zijn métier. Hij is niet te verlegen om een knipoog of een grapje te verwerken in zijn restauraties. Hij werkt met zijn Kunstatelier Kerat en aanhoudende passie steeds naar een kwalitatief top resultaat toe. Het kunstboek Manufactum is verkrijgbaar in 3 talen, download hier een fragment en Fragmentje bezoek .

Herstellen beschadigde lijsten, kaders en vergulde omlijstingen.

Lijsten en schilderij zijn één geheel ! Wij hebben veel ervaring in lijsten renovaties. We reinigen en herstellen en brengen de oorspronkelijke uitstraling van het kader zo goed als mogelijk in zijn authentieke toestand. De restauratie van een kader omvat meestal de volgende stappen: Reiniging van kader met aangepaste producten, restauratie, heropmaak, al dan niet met moule (bij herstelling van volledige hoek), aanbrengen slagmetaal of goud, in kleur zetten, patineren waar nodig (verouderingstechniek). 

KERAT werd geïnterviewd voor het nieuwsprogramma ' Terzake '.

Frederik Cnockaert werd geïnterviewd in "Terzake" op de VRT- Canvas. Hij sprak over ons Vlaamse kunsterfgoed en het gebrek aan transparantie bij restauratie subsidies. Hij kaart hierbij de wantoestanden aan bij erfgoeddiensten en de vriendjespolitiek bij toewijzingen overheisdsopdrachten. Frederik vraagt naar eerlijke kansen bij prijsaanvragen en aanbestedingen door de overheid. beluister dit audio fragment de goede restaurateur  en een fragment van Ter zake op vrt

Kunstatelier Kerat kreeg de officiële erkenning certificatie als ‘ Erkend Ambachtelijk atelier ’.

Bij de nationale en internationale pers blijft ons vakmanschap niet onopgemerkt en wordt ons atelier in de kijker geplaatst. We kregen recent een mooie erkenning en beloning voor onze jarenlange continuïteit en inzet d.m.v. een officiële certificatie van ‘Erkend Ambachtman met kwaliteitslabel’ door overheid FOD Economie België. De prijs is een beloning voor het respect die we besteden aan ons kunstpatrimonium. “Wie het kleine niet (be)geert, is het grote niet weert ! » (ancien proverbe flamand) . Beluister hier het audio fragment radio 1. en download hier focus tv film over ambacht.  FLYER

Atelier Kerat mocht een schilderij creëren voor de wereldkampioen Sagan.

Frederik Cnockaert schilderde in opdracht het portret van de heroïsche wielrenner Peter Sagan. Deze legendarische fietser zit triomfantelijk in zijn regenboogtrui op een steigerende witte schimmel. De coureur werd komisch afgebeeld als een onoverwinnelijke legende te paard. 'Where legends conquer from horsie to wheelie' is een kunstwerk met klassiek métier en vakmanschap. Frederik creëert hier zijn eigen realiteit. Zie powerpoint hier. Indien je ook interesse hebt in dergelijk kunstwerk 'op maat' naar een eigen concept / idee (bv. rond thema dier/mens,...) Dan kan dit geschilderd worden, neem gerust contact mail info@kerat.be 

Opdracht van het Torhoutse geschiedenis Museum, replica van 'gestolen maandag' voor het Kasteel Ravenhof .

Voor de stad Torhout maakten we een kopie van het gestolen schilderij uit het Ravenhof kasteel. Ons doek vervangt het pronkstuk uit het Napoleon III salon. Frederik Cnockaert schilderde het medaillon in met de mythologische godin Diana met haar diadeem, een  maansikkel als bekroning. De replica sluit qua stijl en vormgeving aan bij de schilderijen met de uitbeeldingen van de andere weekdagen. Op radio 2 werd een interview afgenomen. Download hier een deeltje van het radio2 interview en  download hier de WTV film opname Tv-één iedereen beroemd.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Gestolen_maandag.

Kunstatelier Kerat werkte mee aan de redding van het waardevol kunst patrimonium in het kasteel d'Ursel te Hingene.

In opdracht van de provincie Antwerpen werd een replica geschilderd van de gestolen decoratieve marmers in 'rouge royal'. De nog aanwezige marmer werd hersteld, en de ontbrekende werden bijgeschilderd, geretoucheerd met lichtechte stabiele pigmenten gebonden in harsvernis. Marmer-imitatie op schouw, decoratie en restauratie in situ op een top locatie. audio fragment mp4. Download Flyer hier

Frederik Cnockaert restaureerde belangrijk Meulebeeks rouwbord van Adellijke familie de Lens.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170508_02871642 Het rouwblazoen van de adellijke familie ‘ de Lens’ prijkt terug in de Sint-Amanduskerk in Meulebeke. Het rouwbord, ook wel een Obiit genoemd, verwijst naar graaf Robert de Lens (1738-1818). Deze graaf verbleef sinds 1792 elke zomer in het voormalige kasteel van Meulebeke. Het wapenbord kunstwerk is nu terug in zijn oude glorie te bewonderen.