NL | EN

Kerat in woord & beeld

Iedere 'eerste' zondag van de maand is er opendeurdag in ons kunst restauratie atelier Kerat bv.

De 1ste zondag van de maand bent u ook zonder afspraak welkom in ons atelier, van 10.00h. tot 12.00h. en 15.00h tot 17.30h. Stuur wel liefst vooraf enkele foto's van het werk die je zal meebrengen, zodat we ons kunnen voorbereiden. Een vrijblijvende kost prijsindicatie volgt na eerste onderzoek. Eénmaal het kunstwerk in ons atelier, kan de herstel kostprijs worden berekend. Het atelier is ook op andere dagen open, mits afspraak. Een goede restauratie door een echte vakman geeft steeds een meerwaarde aan uw kunstwerk. Mail ons naar info@kerat.be of gsm 0495513387. DOWNLOAD FOLDER  Download Flyer

Maria beeld Onze-Lieve-Vrouw kapel te Kerselare Edelare (Oudenaarde).

Frederik Cnockaert heeft de replica van het waardevolle O-L-V beeld gepolychromeerd. Dit beeldhouwwerk is een belangrijke getuige van de eeuwenlange Maria devotie in dit bedevaartsoord. De sculptuur is een replica naar het origineel gotisch beeld die bewaard wordt in een kluis. We zien Maria die het liggend kindje "Jezus" vasthoudt dat in een doek gewikkeld is. Dit beeld werd gemaakt door atelier Vanoverschelde en vervangt het origineel dat reeds eeuwen vereerd wordt als een miraculeuze reliek. Dit omdat de kapel afbrandde in 1455 en als bij wonder het origineel bewaard bleef. De kleurrijke replica kan nu door de bedevaarders worden aanbeden, terwijl het origineel enkel bij speciale gelegenheden zal worden geëxposeerd. Download pfd kerselare portfolio replica

Restauratie Maria beeld voor de kerk van Dompierre Sur Helpe (Frankrijk).

Restauratie van een bijzonder polychroom beeld uit de Onze Lieve Vrouw beeld uit de kerk van Dompierre. Dit waardevol beeld kreeg terug zijn originele kleurenpracht. De blauwe mantel van Maria die terug vrij kwam na de delicate reiniging, werd bijgeretoucheerd. Deze kleuren symboliseren duurzaamheid, trouw en standvastigheid en herinneren ons aan de rol van Maria als Koningin van de hemel. Niettegenstaande de vele schades slaagde deze restaurateur erin de charmes van het authentieke te behouden. De kleuren werden terug in hun zuivere naturel te voorschijn getoverd. De samenhang van tinten en de warme uitstraling van de polychromie werd smaakvol hersteld. Download pdf. Maria beeld

Restauratie van beeldengroep voor de Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën kapel de Wegom.

We zijn blij met de nieuwe restauratie opdracht van een beeldengroep in terracotta. De graflegging maakt deel uit van de zevende statie tijdens de jaarlijkse ommegang te Wennik nabij Ninove. Mary Lamentation ofJesus, our Mother of Sorrows. This old sculpture is is a subject in Christian art depicting the Virgin Mary cradling the dead body of Jesus, most often found in sculpture. As such, it is a particular form of the Lamentation of Christ, a scene from the Passion of Christ found in cycles of the Life of Christ. When Christ and the Virgin are surrounded by other figures from the New Testament, the subject is called a Lamentation.

Atelier Kerat maakt occasioneel schilderijen op maat van de klant.

We maken occasioneel pastisches van grote meesters zoals bv. Magritte. We kunnen naast reconstructies ook replica’s ook portretten maken... Wij doen meer dan het louter registreren of naschilderen van de werkelijkheid. In een portret bv. pogen we het karakter van de afgebeelde weer te geven. Er zijn verschillende technieken en formaten mogelijk. Kom naar de opendeurdag met je idee of mail naar cnockaert.frederik@gmail.com of tel. 0495513387 voor een afspraak in ons atelier. Download hier dit WTV nieuwsitem waarbij een voorbeeld van onze werkzaamheden die we uitvoerden voor het museum in het kasteel Ravenhof.

Het mysterie van de gestolen Maandag uit het Ravenhof kasteel, een opdracht van de erfgoed cel Torhout.

Frederik Cnockaert maakte een schilderij voor de unieke Napoleon III kasteel zaal. Het origineel schilderij is 30 jaar geleden op mysterieuze wijze verdwenen. Het  stadsmuseum had geen documentatie noch afbeeldingen, wel een beschrijving van hoe het schilderij er zou uitgezien hebben. Frederik Cnockaert werd gevraagds om in een medaillon een mythologische godin te schilderen met diadeem, hond en maansikkel bekroning. Zijn schilderij moest qua stijl en vormgeving aansluiten bij de andere schilderijen met de uitbeeldingen van de andere weekdagen. De nieuwe gobelin imitatie werd geschilderd in “Napoleon III” stijl zoals het origineel moet zijn geweest. Er zijn een paar subtiele verzonnen anekdotes verwerkt in het nieuwe doek, zoals een knipoogje in een gezicht en een ekster in de hoek..Het doek met cartouche medaillon is de voorstelling van "de maandag" met een godin zwevend op wolkjes…Download hier een deeltje van het radio2 interviewdownload hier de WTV film opnameTv-één iedereen beroemd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gestolen_maandagDownload afbeelding in pdf.

Kunstdocumentaire op VRT Televisie serie 'topservice' over de bedrijfsleider van kerat bv.

De kunst herstellingen van Frederik werden live gefilmd door een vurige ‘compagnon de route van Tv1. Gewapend met penselen, pigmenten en wattenstaafjes gaf Frederik demonstraties van zijn kunnen..’  Link naar Tv- opname VRT-één , Deel 1, deel 2,  deel 3,  deel 4.  Daarna kwam er een radio1 reportage, download hier een audio-fragment Kunst is mijn leven , het is de rode draad doorheen mijn hele leven..  goede vakman restaurateur , Musea . video fragment bezoek van bezoek aan het kunstatelier kerat. Restaureren is hard werken en een combinatie van onderzoek, analyse, vakkennis en  artistieke feeling. https://www.linkedin.com/pulse/primo-interview-met-frederik-cnockaert-frederik-cnockaert 

Atelier Kerat restaureerde al de schilderijen uit de Sint-Lambertus Kerk Parike (Brakel).

Ons atelier herstelde alle verwaarloosde schilderijen uit de St.-Lambertuskerk te Parike. Deze beschermde kerk kreeg subsidies van onroerend erfgoed, van de Vlaamse overheid voor deze renovatiewerken. De leiding gevende architecten van het Bureau Depotter Bressers uit Gent, en de subsidiërende Vlaamse overheden van onroerend erfgoed, het VIOE, waren vol lof over de geslaagde kunst restauratie werken. Ziehier in PDF formaat het bewijs Attest met proces verbaal van aanvaarding goede uitvoering der restauratie werken. 

Restauraties voor de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opneming kerk van Zutendaal. Beelden en schilderijen in ere hersteld.

Het prachtige kerkje Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemelopneming te Zutendaal, in het verre Limburg heeft een mooie restauratie gekregen. Kerat bvba was hoofdaannemer voor de restauratie aan de decoratieve schilderijen, beelden en voor de houten cruxifix beeld met kruis. Jos roux was de leiding gevende architect en verklaarde dat de werken professioneel en correct werden gerestaureerd. Ziehier pdf met attest van goede uitvoering.

VTM televisie bezocht kunst restauratie expert Frederik Cnockaert "Rijker Dan Je Denkt" .

Staf coppens kwam met VTM televisie 'in de kijker' naar ons kunstatelier met een schilderij van Andreas Schelfhout. Een winterlandschap met schaatsers op het ijs waarbij een schaatser in felgroen werd bijgeschilderd door overgrootvader. Frederik slaagde erin om deze fout weg te nemen en zo de waarde van het werk terug op te krikken. Er is kennis en ervaring nodig om op het juiste moment de werking van oplosmiddel te gebruiken bij de behandeling. verwondering, download vtm opname en  vervolg film mp4 fragment , download radio 1 audio fragment over de restaurateur en download wtv fragment , een fragment opname tuinen  .

Pod cast over de restauraties van kunstatelier Kerat op radio 1.

Frederik Cnockaert studeerde van 1990 tot 1992 in de kelders van het Museum voor Schone kunsten van Gent. Daarna restaureerde hij 2 jaar aan de Antwerpse historische musea en acht jaar voor de Brugse musea als restaurator. Hij werkte aan topwerken van René Magritte, Rubens, James Ensor, Renoir, Monet, Paul Delvaux. Restaureren is hard werken met de handen en hersenen, en dit in combinatie met kennis der chemische producten. Hoe je de oplosmiddelen moet mengen en hoe je deze bij het "reinigen" moet aanwenden. Frederik heeft kennis van pigmenten, bindmiddelen en vernissen. Klik hier om dit artikel te lezen.  of beluister dit audio fragment de goede restaurateur op radio 1.

Kunstatelier Kerat krijgt voor zijn vakmanschap erkenning met " Label master of Craftsmanship ".

Toveren met verf en met de realiteit achter de realiteit. Het oog verleiden, dat is wat kunstenaars 'pur sang' doen. In dit boek werden de vakmensen uitgekozen op basis van hun kennis en vaardigheid. Frederik Cnockaert geeft met zijn atelier reeds vele jaren een internationale positieve uitstraling aan zijn métier. Hij is niet te verlegen om een knipoog of een grapje te verwerken in zijn restauraties. Hij werkt met zijn Kunstatelier Kerat en aanhoudende passie steeds naar een kwalitatief top resultaat toe. Het kunstboek Manufactum is verkrijgbaar in 3 talen, download hier een fragment en Fragmentje bezoek .

Herstellen beschadigde lijsten, kaders en vergulde omlijstingen.

Lijsten en schilderij zijn één geheel ! Wij hebben veel ervaring in lijsten renovaties. We reinigen en herstellen en brengen de oorspronkelijke uitstraling van het kader zo goed als mogelijk in zijn authentieke toestand. De restauratie van een kader omvat meestal de volgende stappen: Reiniging van kader met aangepaste producten, restauratie, heropmaak, al dan niet met moule (bij herstelling van volledige hoek), aanbrengen slagmetaal of goud, in kleur zetten, patineren waar nodig (verouderingstechniek). 

KERAT werd geïnterviewd voor het nieuwsprogramma ' Terzake '.

Frederik Cnockaert werd geïnterviewd in "Terzake" op de VRT- Canvas. Hij sprak over ons Vlaamse kunsterfgoed en het gebrek aan transparantie bij restauratie subsidies. Hij kaart hierbij de wantoestanden aan bij erfgoeddiensten en de vriendjespolitiek bij toewijzingen overheisdsopdrachten. Frederik vraagt naar eerlijke kansen bij prijsaanvragen en aanbestedingen door de overheid. beluister dit audio fragment de goede restaurateur  en een fragment van Ter zake op vrt

Kunstatelier Kerat kreeg de officiële erkenning certificatie als ‘ Erkend Ambachtelijk atelier ’.

Bij de nationale en internationale pers blijft ons vakmanschap niet onopgemerkt en wordt ons atelier in de kijker geplaatst. We kregen recent een mooie erkenning en beloning voor onze jarenlange continuïteit en inzet d.m.v. een officiële certificatie van ‘Erkend Ambachtman met kwaliteitslabel’ door overheid FOD Economie België. De prijs is een beloning voor het respect die we besteden aan ons kunstpatrimonium. “Wie het kleine niet (be)geert, is het grote niet weert ! » (ancien proverbe flamand) . Beluister hier het audio fragment radio 1. en download hier focus tv film over ambacht.  FLYER

Atelier Kerat mocht een schilderij creëren voor de wereldkampioen Sagan.

Frederik Cnockaert schilderde in opdracht het portret van de heroïsche wielrenner Peter Sagan. Deze legendarische fietser zit triomfantelijk in zijn regenboogtrui op een steigerende witte schimmel. De coureur werd komisch afgebeeld als een onoverwinnelijke legende te paard. 'Where legends conquer from horsie to wheelie' is een kunstwerk met klassiek métier en vakmanschap. Frederik creëert hier zijn eigen realiteit. Zie powerpoint hier. Indien je ook interesse hebt in dergelijk kunstwerk 'op maat' naar een eigen concept / idee (bv. rond thema dier/mens,...) Dan kan dit geschilderd worden, neem gerust contact mail info@kerat.be 

Kunstatelier Kerat werkte mee aan de redding van het waardevol kunst patrimonium in het kasteel d'Ursel te Hingene.

In opdracht van de provincie Antwerpen werd een replica geschilderd van de gestolen decoratieve marmers in 'rouge royal'. De nog aanwezige marmer werd hersteld, en de ontbrekende werden bijgeschilderd, geretoucheerd met lichtechte stabiele pigmenten gebonden in harsvernis. Marmer-imitatie op schouw, decoratie en restauratie in situ op een top locatie. audio fragment mp4. Download Flyer hier

Schilderkunst op maat, bestel een unieke creatie ! Wil je jezelf eens verwennen of vrienden op een originele manier verrassen?

Wil je een uniek kunstwerk op jouw maat ? bv. een portret ? Dat kan ! Je kan jezelf verwennen en of vrienden en dit op een wel erg originele manier !  Frederik en zijn dochter Helena cnockaert maken occasioneel unieke kunst, schilderijen bv. een portretten, illustraties,.. op basis van foto’s. Helena werkt vooral met textiel. We kunnen personen en of dieren schilderen op verschillende formaten. Het kunstwerk word steeds geleverd met certificaat van echtheid.  Download hier de Flyer.  

 

Frederik Cnockaert restaureerde belangrijk Meulebeeks rouwbord van Adellijke familie de Lens.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170508_02871642 Het rouwblazoen van de adellijke familie ‘ de Lens’ prijkt terug in de Sint-Amanduskerk in Meulebeke. Het rouwbord, ook wel een Obiit genoemd, verwijst naar graaf Robert de Lens (1738-1818). Deze graaf verbleef sinds 1792 elke zomer in het voormalige kasteel van Meulebeke. Het wapenbord kunstwerk is nu terug in zijn oude glorie te bewonderen.

Schilderij gekocht voor geboorte dochter blijkt na restauratie van oude meester te zijn.

Kunstrestaurateur Frederik Cnockaert uit Wervik vond een mooi werkje in een antiquariaat te Rijsel. Hij noemde zijn pasgeboren dochter Helena toen naar de titel van de werk. Na jaren van restauratie blijkt dit schilderij nu 300 jaar ouder dan gedacht. Helena Cnockaert, nu 21 lentes is blij met haar erfenis van het mythologisch tafereel. ‘De schaking van Helena’ werd gekocht als een 19 de eeuwse kopie naar een 17 de eeuwse schilder. Het buikgevoel van Frederik vertelde iets anders, en tijdens de restauratie verscheen links onderaan de handtekening van Eglon van der Neer, een Nederlands kunstschilder uit d17de eeuw. “Van der Neer is niet zo bekend bij het grote publiek, maar tot ver in de 19de eeuw was hij beroemder dan Vermeer.” Pas wanneer Vermeer, bekend van onder meer ‘Meisje met de parel’, begint geprezen te worden voor zijn typische lichtspel raakt van der Neer wat op de achtergrond. “Nochtans is hij ook wereldtop”. “Ik denk dat er niemand beter satijn schilderde in de 17de eeuw dan hij.” Van der Neer schilderde bijvoorbeeld aan het Spaanse hof onder Karel II. Die naam en faam leverde hem heel wat opdrachten op bij hooggeplaatsten. Naam en faam die hij nu ook nog geniet bij de kenners. Dat verraadt bijvoorbeeld het feit dat zijn werken in onder meer het Louvre, Prado en Rijksmuseum hangen. ” “Je kan heel goed zijn talent en capaciteiten zien” Download hier krantenartikel uit de Standaard.